Чи можна знімати чи фотографувати співробітників ТЦК

Читать на русском
Автор
Співробітники військкомату
Співробітники військкомату. Фото Колаж "Телеграфу"

Юрист розповів, що передбачено законом

Під час воєнного стану представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки можуть перевіряти документи чоловіків у громадських місцях та вручати повістки. Однак вони не мають повноважень примусово доправляти чоловіків до ТЦК.

Таке право належить лише поліції, і за наявності законних підстав, розповідає адвокат Роман Сімутін. Фахівець роз'яснив, що дії ТЦК та СП можна фіксувати на камеру, оскільки це є важливим доказом у разі незаконних дій.

"Для чого я вкотре на цьому наголошую? Тому що затримання та доставлення до ТЦК без визначених законом підстав може бути предметом оскарження в суді", — зазначає Сімутін.

За його словами, фото чи відео може бути використане як доказ у суді, а закон не забороняє знімати співробітників ТЦК чи поліції у громадських місцях.

"Ба більше, чинне законодавство визначає фото- та відеознімання як належні докази у справі та дозволяє здійснювати фото- та відеознімання події", — наголосив експерт.

Однак важливо дотримуватися умов. Знімати можна, якщо:

  • поруч немає дислокацій та переміщень військових;
  • немає військових і режимних об’єктів, які можуть потрапити на камеру.

"В законах немає заборони на знімання співробітників ТЦК або поліцейського. А на фразу: "Я забороняю мене знімати" краще запитайте, чим це заборонено", — розповідає юрист.

Сімутін запевнив, що "вони відповіді не нададуть, бо немає такого закону чи постанови". Згідно зі статтею 307 Цивільного кодексу, у громадських місцях дозволено знімати посадових осіб без їхньої згоди.

Адвокат додав, що відповідно до висновків Конституційного Суду України, на працівників ТЦК та поліції, як і на посадових осіб органів державної влади, не поширюється заборона на фіксацію фізичних осіб на фото- та відеоносіях без їхньої згоди.

Раніше "Телеграф" писав, чи може поліція затримувати чоловіків, які не оновили дані. За неоновлення інформації не передбачена примусова мобілізація.