За 3 хвилини до Харкова та за 1,5 до Сум: за скільки "Кинджал" здатний долетіти до міст України (карта)

Читать на русском
Автор
Ракета "Кинджал" Новина оновлена 27 вересня 2024, 18:35
Ракета "Кинджал". Фото Колаж "Телеграфу"

Бойова частина Кинджала дорівнює 500 кг тротилу

У п’ятницю, 27 вересня, Росія атакувала Україну гіперзвуковими ракетами "Кинджал". За даними моніторингових пабліків,у межах Старокостянтинова Хмельницької області прогримів ряд вибухів.

Як виявилося з аеродрому "Саваслейка" злетіли два борти МіГ-31К. Один такий винищувач потенційно може нести на борту 1 ракету "Кинджал", яка розвиває величезну швидкість і може долетіти до Дніпра лише за 3 хвилини 20 секунд.

Фахівці склали інфографіку та наочно показали, за який проміжок часу гіперзвукові ракети "Кинджал" можуть досягти кожного з великих українських міст.

Скільки хвилин летить "Кинджал" до українських міст:

  • Київ — 3 хвилини 5 секунд
  • Запоріжжя — 3 хвилини 50 секунд
  • Дніпро — 3 хвилини 20 секунд
  • Харків — 3 хвилини рівно
  • Суми — 1 хвилина 30 секунд
  • Рівне — 5 хвилин 10 секунд
  • Львів — 6 хвилин 20 секунд
  • Ужгород — 7 хвилин 20 секунд
  • Полтава — 2 хвилини 40 секунд
  • Херсон — 4 хвилини 55 секунд
  • Миколаїв — 5 хвилин 20 секунд
  • Одеса — 5 хвилин 10 секунд
  • Вінниця — 3 хвилини 40 секунд
  • Черкаси — 4 хвилини 50 секунд

Як видно, "Кинджали" здатні практично миттєво долітати до населених пунктів і тому українці мають лише кілька хвилин на те, щоб сховатися в укриття.

Як показує практика, цього часу дуже мало і тому сигнали повітряної тривоги звучить у містах щоразу заздалегідь.

Що відомо про ракету "Кинджал"

Ракети "Кинджал" є небезпечною зброєю, адже рухаються з гіперзвуковою швидкістю, яка більша за швидкість звуку в 10 разів. Також вони легко маневрують в повітрі та не фіксуються системами ППО.

Ці гіперзвукові ракети розроблялися в такий спосіб, щоб їх не могла помітити система ППО. Запуск відбувається наступним чином: літак-носій (в основному МіГ-31К) розганяється до надзвукової швидкості та запускає ракету, потім вона повинна піднятися на певну висоту і теж розігнатися до гіперзвукової швидкості. Під час польоту ракета "Кинджал" здатна маневрувати по всій траєкторії польоту.

За словами фахівців, на гіперзвук ракета переходить на фінальний етап польоту. Саме в цей момент її огортає плазма, яка не пропускає електромагнітне випромінювання та хвилі радіолокаційних станцій — таким чином система ППО не бачить ракету "Кинжал". Збити ракету можна на початковому етапі траєкторії, коли її випустили з літака.

Носії ракет "Кинджал"

Носіями таких ракет можуть бути:

  • Літак МіГ-31К – одна ракета.
  • Ту-22М – чотири ракети.
  • Ту-160 – вісім ракет.

Ракети "Кинджал" та система ППО Patriot

"Патріоти" оснащені розумною комп’ютерною системою, яка може розпізнавати ракету в повітрі та повідомити оператора, що пуск ракети-перехоплювача недоцільний. Це можливо в тому випадку, якщо ціль покине зону роботи ППО швидше, ніж її вдасться перехопити та збити.

Patriot здатний збивати цілі, які розвивають швидкість до 5 махів, хоча гранична його швидкість 3 махи. Він ефективний проти ракет С-300, С-400, Х-22, а випадків збиття "Кинджалів" ще не було зафіксовано.

Що відомо про аеродром "Саваслейка"

Аеродром "Саваслейка", який є одним із ключових об’єктів російських повітряних сил, розташований поблизу села з аналогічною назвою в Кулебакському районі Нижегородської області.

Відстань до кордону України – близько 700 км. На аеродромі з кінця 2021 року базується полк літаків МіГ-31К, озброєних балістичними ракетами Х-47М2 "Кинджал".

Аеродром розташований на південний схід від села з однойменною назвою. Авіабаза "Саваслейка" була створена у 1953 році як центр підготовки авіаційного персоналу країн Варшавського договору.

З 24 лютого 2022 року росіяни використовують "Саваслейку" для атак по Україні. Коли там злітає МІГ, через потенційну небезпеку удару "Кинджалами" повітряну тривогу оголошують по всій території України.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чим відомий російський бомбардувальник Ту-95, з якого регулярно запускають ракети по Україні. Цей стратегічний бомбардувальник-ракетоносець створений у СРСР. Його розробили під час Холодної війни для доставки ядерної зброї на великі відстані. У світі цей літак використовується для доставки звичайних крилатих ракет.