В Україні змінять систему бронювання: у Раді пояснили, кому варто переживати

Читать на русском
Автор
1127
Бронювання
Бронювання. Фото Колаж "Телеграфу"

Після запуску електронної процедури стався значний приріст заброньованих

Рішення Кабінету міністрів щодо проведення аудиту підприємств, визнаних критичними, є обґрунтованим. Під час бронювання було виявлено ознаки зловживань.

Про це розповів член парламентського комітету з питань національної безпеки Федір Веніславський, пише РБК-Україна. За його словами, причиною перевірки стало різке зростання кількості заброньованих.

"Є випадки, коли військовозобов'язаний отримує повістку, а за годину в системі Резерв+ з'являється інформація, що він заброньований. В електронному вигляді це дуже швидко можна зробити і це підстава для певних маніпуляцій. Думаю, тим підприємствам, які реально відповідають критеріям, нема чого боятися. А з тими, хто зловживав механізмами, нехай розбираються правоохоронні органи", — наголосив він.

Веніславський пояснив, що підприємства ретельніше перевірять на відповідність критеріям і на кількість тих, кому надали відстрочки. За його словами, викликає підозри, що саме після запуску електронної процедури стався подвійний приріст заброньованих.

Нагадаємо, інформація про нібито зупинення бронювання потрапила до ЗМІ 9 жовтня. Повідомлялося, що рішення про перевірку підприємств було ухвалено після того, як президент Володимир Зеленський дізнався, що 1,5 мільйона українців було заброньовано.

Адвокат Дар'я Тарасенко внесла ясність в це питання. За її словами, це рішення не означає, що вже сьогодні змінюється порядок бронювання чи скасовуються відстрочки. Юрист наголосила, що найближчим часом варто очікувати постанову КМУ, якою зазначені вище питання будуть вирішені.