Головний рабин дав українцям пораду: "Навчіться "жити під водою"

Читать на русском
Автор
Головний рабин дав українцям пораду: "Навчіться "жити під водою" Новина оновлена 16 жовтня 2024, 11:05

Єдність та патріотизм допомогли Україні вистояти на початку вторгнення РФ

Головний рабин України Моше Реувен Асман поділився своїми спостереженнями щодо схожості та відмінностей між Україною та Ізраїлем у контексті мобілізації суспільства під час війни. Крім того, він дав важливу пораду українцям, а саме "навчитися жити "під водою", тобто навчитися жити в екстремальних умовах, але вести нормальне та звичайне життя.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню "Телеграф". Про подібність російської та нацистської пропаганди, єврейські погроми у РФ, "гарних росіян" та схожість України з Ізраїлем, читайте в першій частині: Росіяни ненавидять українців, як нацисти євреїв

"Україна схожа з Ізраїлем, тому що більша частина її кордону оточена ворогом, як і в Ізраїлі. Але різниця в чому? 7 жовтня (2023 року, коли угрупування ХАМАС атакувало Ізраїль, — прим. ред.) я бачив своїми очами, як десятки тисяч людей приїжджали до Ізраїлю. Це були не солдати: люди працювали, відпочивали в різних країнах світу, але вони прилетіли. Прямо в аеропорту Бен-Гуріона вони вдягали армійську форму і одразу їхали куди було треба. Більшість ізраїльтян розуміє, що вони повинні захищати Батьківщину. Якщо не вони, то хто?" — мовив рабин.

Він зауважив, що так само було і в Україні на початку повномасштабного вторгнення. На думку рабина, саме це допомогло Україні встояти.

"Зараз люди менше хочуть йти до війська, але я вважаю, що кожна людина і Україна повинні навчитися жити "під водою". Тобто навчитися жити в екстремальних умовах, але вести нормальне, звичайне життя. Ізраїль так живе, але за хвилину може змінитися ситуація і в один момент людина перетворюється з цивільної на військову", — зауважив Моше Реувен Асман.

Ключовим фактором успішної мобілізації в Ізраїлі рабин вважає патріотизм та глибоке розуміння загрози існуванню держави. Він підкреслив, що для перемоги у війні важлива не лише зброя, але й моральна сила та патріотизм народу. На його думку, ці фактори є критично важливими і для України в її протистоянні з "сильним і підступним ворогом".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, що у Києві попрощалися із сином Головного рабина України. Матьягу (Антон) Самборський загинув на фронті, боронячи Україну.