У 2024 році обіцяють бум кредитування: кому дадуть гроші

Читать на русском
Автор
Кредит
Кредит. Фото Відкриті джерела

Держава візьме активну участь у кредитуванні

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну майже 40% усіх кредитів, виданих вітчизняному бізнесу за держпрограмами, припали на агропідприємства. А у 2024 році близько 70% усіх кредитів отримає малий та середній бізнес.

Такий прогноз "Телеграфу" дала директор департаменту малого та середнього бізнесу банку "Глобус" Оксана Шульга. При цьому, на її думку, до 50% цих кредитів припадуть на державні програми "5-7-9", "Доступний факторинг" та "Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%". На цільові спільні програми банків та виробників (постачальників) необхідного для ведення бізнесу обладнання припаде понад 45% усіх кредитів для МСБ.

Так, за словами експерта, з 24 лютого 2022 року кількість виданих кредитів за програмою "5-7-9" становила 44 тис. шт. на загальну суму понад 177 млрд. грн., що в 1,5 разу перевищує кількість кредитів, виданих з 2020 по лютий 2022 року.

З початку дії програми беззаперечним лідером є сільське господарство, підприємства якого отримали 39% кредитів (31,2 тис. позик на суму 130 млрд грн), за ними підприємства сфери торгівлі — 33% (майже 26 тис. кредитів на майже 69 млрд грн ), на третьому місці сфера промисловості — 12% (9,2 тис. кредитів на суму 43,8 млрд грн).

У 2024 році, на думку фахівця, реалізація програми стане адреснішою з вектором на підприємців у тих галузях економіки, які ще не відновилися після широкомасштабного вторгнення та здійснюють свою діяльність у регіонах з високими військовими ризиками.

"У бюджеті на 2024 рік на програму "5-7-9" закладено 18 млрд грн. Проте понад 5 млрд цих коштів буде витрачено на покриття накопиченої заборгованості за компенсацію відсотків перед банками, що беруть участь у програмі. Тобто, фактично бюджет програми у 2024 році скоротиться майже на третину. І цілком доречна переорієнтація державної підтримки на галузі, які найбільше її потребують", — сказала експерт.

Водночас бум кредитування цього року обіцяють не лише малому та середньому бізнесу, а й громадянам на купівлю товарів та послуг. Причому процентні ставки за ними навіть падатимуть.

Так, з урахуванням досвіду минулого року, подешевшати можуть іпотечні кредити, які 2023-го впали на 3%, автокредити (подешевшали на 3-5%) та споживчі кредити (падіння в середньому на 4%).