Як зміняться ціни на яйця перед Новим роком (інфографіка)

Автор
Курячі яйця
Курячі яйця. Фото Колаж "Телеграфу"

Ціна на яйця залежить від кукурудзи більше, ніж від світла

Блекаути, пташиний грип у Польщі та прогнози про подорожчання – українці знову чують тривожні новини про можливе зростання цін на продукти. Цього разу в центрі уваги опинилися яйця, без яких не обходиться жоден святковий стіл. Деякі експерти попереджають про здорожчання на 15-20% через спалах курячого грипу в сусідній Польщі, де знищили 100 тисяч курей та індиків, та використання генераторів.

"Телеграф" з'ясував у виробників птахівничої продукції та економістів, чи справді варто готуватися до цінового шоку перед новорічними святами. Які фактори насправді впливають на вартість яєць, скільки коштуватиме десяток у грудні та чи має сенс робити запаси під час постійних відключень електроенергії – про все це нижче.

70% ціни яйця – це не електрика, а корм

Найбільший вплив на вартість яєць має зовсім не те, про що говорять найчастіше. Хоча блекаути справді створюють проблеми виробникам, головний фактор ціноутворення – це комбікорми, які складають 70% собівартості продукції.

Наталія Сайківська, заступник комерційного директора компанії "Агро-Рось", в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" пояснила справжню структуру витрат.

Насправді ціна формується не виключно від ціни яйця, а від вартості електроенергії і 70% вартості – це витрати на корм, –

зазначила експерт.

Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу, в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" підтвердив цю інформацію ще категоричніше. "70 відсотків вартості яйця – це комбікорм. Не електрика, а комбікорм. А комбікорм – це кукурудза", – наголосив економіст.

Олег Пендзин

Пендзин пояснив механізм формування поточних цін:

Після того, коли вже прийшли цифри щодо остаточної ціни на кукурудзу нового врожаю, динаміка пішла вверх, трошки вони підскочили ці яйця і зупинилися. Вони досягли рівня, який відповідає ціні на кукурудзу цьогорічному врожаю.

Як змінювалися ціни протягом року

Ринок яєць у 2024 році пережив серйозні коливання. На початку року, до березня включно, спостерігалося зниження вартості через велику пропозицію на ринку.

Наталія Сайківська розповіла про динаміку: "Середина року – ціни виросли, собівартість на той період часу вже складала високу, бо вже були високі ціни на витрати на корма, але і ціна відповідно виросла".

Наприкінці року ситуація знову змінилася – ціни почали падати. Експерт пояснила це кількома причинами:

Велика пропозиція просто для споживача. По-друге, погана споживча історія зараз, бо насправді споживачів стало менше однозначно.

За даними Олега Пендзина, зараз ціна стабілізувалася на рівні близько 80 гривень за десяток і тримається вже близько трьох тижнів. "Вони десь приблизно вже днів 20 стоять на рівні 80 плюс-мінус гривень за десяток", – розповів економіст.

Скільки коштують яйця в різних мережах супермаркетів
Ціни на яйця в різних мережах супермаркетів

Блекаути: як впливають на ціну насправді

Відключення електроенергії справді впливають на виробництво, але не настільки драматично, як деякі прогнозують. Виробники змушені використовувати генератори, що збільшує витрати, однак це лише один із факторів.

Сергій Карпенко, виконавчий директор Асоціації птахівників України, в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" пояснив парадоксальну ситуацію. "На сьогодні через відключення електроенергії страждає і торгівля, крім ризиків псування продукції, мережі скорочують замовлення, щоб забезпечити реалізацію без залишків, знижується споживання, що негативно тисне на ціни реалізації виробників", – зазначив він.

Сергій Карпенко

Виходить, що собівартість росте, а продати дорожче виробники не можуть.

З початком відключень і падінням попиту фіксується зниження цін реалізації яєць на 20%. Цей тренд триває і сьогодні, –

констатував Карпенко.

Наталія Сайківська додала про споживчу поведінку: "Жовтень, листопад, початок грудня – це мертвий сезон. Це пов'язано із фінансовим становищем людей. Починаються холода, комуналка. Споживання відносно зменшується".

Ціни на яйця
Скільки коштували яйця в листопаді і грудні

Прогноз цін до Нового року: на скільки подорожчають яйця

Експерти не очікують різкого стрибка цін перед святами. Традиційне новорічне подорожчання буде, але воно виявиться помірним – на рівні 10% від поточної вартості.

Олег Пендзин дав чіткий прогноз:

Дійсно, у зв'язку з ростом попиту, перед новорічними святами яйце піде вверх. Максимум на 10%. Тобто це плюс 6-7 гривень до ціни, яка є сьогодні.

Економіст пояснив причину зростання просто: "Жінки почнуть пекти". Справді, перед новорічними святами попит на яйця традиційно зростає через випікання та приготування святкових страв.

Після свят експерти прогнозують повернення цін до поточного рівня або навіть їхнє зниження. "Після свят воно вщухне, я думаю, що навіть відкотиться", – впевнений Пендзин.

Чому традиційне новорічне зростання буде помірним

Є кілька причин, чому цього року яйця не подорожчають так сильно, як у попередні роки. Але про це трохи нижче, спочатку про споживачів.

  • Перший фактор – зменшення споживачів. "Споживачів стало менше однозначно", – пояснила Наталія Сайківська.
  • Другий фактор – проблеми зі зберіганням під час блекаутів. Сергій Карпенко поставив риторичне запитання: "Як можна запасатися, якщо відключення світла тривають до 17 годин на добу? Коли не можна довготривало зберігати продукти в холодильнику?"
  • Третій фактор – низька купівельна спроможність населення. "Будь-яке підвищення цін негативно впливає на споживання", – зазначив Карпенко.

Наталія Сайківська підтвердила зміну споживчої поведінки:

Раніше з початку грудня починався збільшений ажіотаж. На сьогодні цього немає вже третій рік, бо питання про нашу енергетику, про блекаути, про зберігання.

Чи варто робити запаси яєць

Експерти категорично не радять скуповувати яйця про запас. На це є кілька вагомих причин, пов'язаних із реаліями воєнного часу.

Головна проблема – збереження продукції під час багатогодинних відключень світла. "Всі намагаються піти і купити свіжого. І прямо на сьогодні, на зараз, і без запасу", – пояснила Наталія Сайківська.

Крім того, ціни швидше знизяться після свят, ніж продовжать рости. Тому економічної доцільності в запасах теж немає – купувати дорожче зараз, щоб потім ціна впала, просто нераціонально.

Цікавий прецедент минулого року

Олег Пендзин розповів про унікальну ситуацію, яка сталася наприкінці 2024 року і пояснює обережність великих виробників у цьогорічних прогнозах.

Минулого року вони (виробники, — Ред.) мали дуже важкий прецедент. Вони сильно завищили ціну на ринку і до них на початку грудня прийшов Антимонопольний комітет. І напередодні новорічних свят ціна на яйця впала на 15%, –

розповів економіст.

Це пояснює, чому великі виробники зараз неохоче коментують ціноутворення. "Безпосередньо перед новорічними святами, коли росте попит, коли традиційно ціна йде вверх, ціна на яйце впала на 15-20%. Було майже 100 гривень, а впала до 70", – навів конкретні цифри Пендзин.

Тому цього року виробники поводяться обережніше. "Вони бояться, що знову прийде Антимонопольний комітет", – пояснив експерт поточну стриманість у прогнозах.

Пташиний грип у Європі: чи загрожує Україні

Спалах курячого грипу в Польщі, де знищили 100 тисяч курей та індиків, викликав занепокоєння серед українців. Чи може ця хвороба потрапити в Україну і вплинути на ціни?

Сергій Карпенко заспокоїв щодо промислових підприємств:

Вважаємо, що такого не станеться, ризики завжди є, але підприємства працюють в закритому режимі з посиленими заходами біобезпеки, тому сподіваємося пройти осінньо-зимовий період без спалахів хвороби.

Як не купити яйця від хворої курки

Хоча ризик пташиного грипу на промислових підприємствах мінімальний, споживачам варто знати, як обрати безпечну продукцію:

  • По-перше, купуйте яйця лише у перевірених місцях – великих магазинах, супермаркетах або на офіційних ринках, де продавці мають документи. Уникайте стихійної торгівлі та покупок "з рук".
  • По-друге, перевіряйте маркування. На кожному яйці з птахофабрики має бути штамп із номером виробника. Це гарантує, що продукція пройшла ветеринарний контроль.
  • По-третє, звертайте увагу на термін придатності. Свіжі яйця можуть зберігатися до 25 діб при температурі від 0 до 20 градусів.
  • По-четверте, оцініть зовнішній вигляд. Шкаралупа має бути чистою, без тріщин, наростів чи незрозумілих плям. Якщо яйце має неприємний запах або виглядає підозріло – краще відмовтеся від покупки.
  • По-п'яте, правильно готуйте. Вірус пташиного грипу гине при температурі вище 70 градусів. Тому завжди піддавайте яйця повноцінній термічній обробці – варіть щонайменше 10 хвилин, смажте до повної готовності.
  • Нарешті, дотримуйтеся гігієни. Мийте руки після контакту з сирими яйцями, не використовуйте одну дошку для яєць та інших продуктів без миття.

Що радять експерти

Виробники та економісти одностайні у своїх рекомендаціях: паніка навколо яєць необґрунтована, а різкого подорожчання не буде.

Сергій Карпенко підсумував:

Яйця виросли наприкінці листопада, але знову дешевшають на початку грудня. Коливання будуть і далі, в залежності від попиту.

Олег Пендзин відверто висловився про прогнози щодо різкого подорожчання: "Мені як споживачу байдуже, що там робить товаровиробник з електрикою. Вони накручують, щоб таким чином провокувати підвищення ажіотажне".

Економіст радить стежити за цінами на кукурудзу – саме вони є головним індикатором майбутньої вартості яєць, а не розмови про блекаути.

Головна порада від усіх експертів: купуйте яйця в міру потреби, не створюйте запаси, які можуть зіпсуватися через відключення світла, і не піддавайтеся паніці. Ринок стабільний, пропозиція достатня, а реальне подорожчання перед святами буде мінімальним і короткочасним.