Хто купує lifecell: Війна не відлякала французького мільярдера від купівлі третього за розміром мобільного оператора України

Читать на русском
Автор
505
Ксав'є Нілю може не сподобатись український ринок Новина оновлена 13 лютого 2024, 07:39
Ксав'є Нілю може не сподобатись український ринок

Турецький телекомунікаційний оператор Turkcell продає французькому мільярдеру Ксав'є Нілю українського оператора зв'язку lifecell

Український оператор зв’язку lifecell змінює власника. Турецька Turkcell погодилася продати Ксав’є Нілю весь бізнес в Україні, включаючи ТОВ Lifecell, ТОВ Global Bilgi та ТОВ UkrTower. Турки не розкривають вартість угоди. І стверджують, що остаточна ціна буде визначена при закритті контракту з урахуванням так званого "чистого боргу" (загальний безумовний борг за винятком готівки на рахунках). Проте французи натякнули агентству, що ціна операції перевищить 500 мільйонів доларів. Пізніше Антимонопольний комітет України підтвердив агентству Інтерфакс-Україна, що до комітету надійшла заявка від французів на купівлю lifecell.

Телеграф розбирався, хто такий цей відчайдушний француз, який ризикнув вкластися в Україну у розпал війни.

Граф Монте-Крісто, Джобс і Маск в одній особі

Купівля lifecell в Україні стала безумовною сенсацією. Хто ж інвестує сотні мільйонів під час війни? А от у Франції рішення Ксав'є Ніля нікого не здивувало. У Парижі Ніль, у притаманному йому стилі, похвалився журналістам, що "дешево" купує третього за розміром мобільного оператора України порівняно з його доходами. "Війна не відлякала французького мільярдера від планів в Україні. Він має намір придбати оператора мобільного зв'язку lifecell", — пише французьке видання Les Eshos.

Ксав'є Ніль не дуже відомий широкому загалу в Україні. Але він — дуже відома людина у Франції. Там його називають французьким Стівом Джобсом за внесок у розвиток IT технологій. А ризиковані масштабні проєкти на межі авантюри, які з успіхом реалізував Ніль, роблять його схожим на Ілона Маска.

Сьогодні він восьмий у переліку найбагатших людей Франції зі статком понад 8 млрд євро. Його супутниця – Дельфін Арно – донька короля розкоші та моди Бернара Арно.

Від секс-чатів до найбільшого провайдеру

Починав Ніль свій шлях до багатства з нуля, як один із співавторів новаторського онлайн-сервісу Minitel. Цей прообраз інтернету був винайдений у Франції та користувався величезною популярністю в 1980-х та 1990-х роках. Юний підприємець, який тонко відчував ринкову кон'юнктуру, відразу вловив, що користується найбільшим попитом у мережі. Він створив minitel-сайт, орієнтований на секс. "Рожеві чати" (messageries roses), що належали Нілю, займали весь діапазон послуг "для дорослих": від віртуальних служб знайомств до відвертої порнографії. Експлуатація інтимної тематики відгукнулася Нілю через 10 років, коли його звинуватили у сутенерстві та приховуванні прибутку. Арешт, в'язниця та штраф у його біографії трапилися у 2004 році, а на початку 90-х, коли він заробляв свої перші мільйони, нічого не стримувало ризикованого бізнесмена.

У 1997 році Ніль несподівано продав велику частину своїх "рожевих чатів" на піку їхньої популярності. Він зумів розгледити безперспективність замкнутої в межах Франції мережі Minitel і зайнявся створенням французького інтернет-провайдера з промовистою назвою Free. Ім'я компанії точно відображало обрану Нілем агресивну маркетингову стратегію. На відміну від своїх конкурентів він запропонував безкоштовний доступ до Світової мережі.

Новаторські ідеї та агресивний маркетинг дозволили Нілю у 2008 році відтіснити багатьох конкурентів та вивести Free на друге місце у Франції за кількістю користувачів. Його компанія поступалася лише Orange, що працює на базі колишній державній монополії France Télécom.

Руйнівник правил мобільної еліти

Розвиваючи інтернет-провайдера Free, Ніль зрозумів, що майбутнє телекомунікації за мобільними пристроями. І почав наполегливу роботу над тим, щоб увійти до обмеженого кола операторів мобільного зв'язку Франції.

"З огляду на його приголомшливий успіх у сфері широкосмугового зв'язку, французькі оператори мобільного зв'язку – Orange, SFR та Bouygues, що належать France Telecom, – довго й завзято боролися за те, щоб перешкодити Нілю отримати ліцензію на мобільний зв'язок", — описувала британська Guardian шлях господаря Free у телекомунікаційну еліту.

Free Mobile почав роботу 10 січня 2012 року, підірвавши ринок мобільного зв'язку Франції наднизькою ціною: новий оператор запропонував тарифний пакет за 2 євро на місяць. Тоді вартість тарифного пакету у Франції була не менше 10 євро. При цьому Ніль продовжував наполягати, що Free Mobile все одно матиме прибуток.

Через три роки після старту Free Mobile мав вже 10,1 млн абонентів, а ще через три роки в 2017 році — 13,7 млн (близько 19% ринку мобільного зв'язку Франції). Досягши піку зростання у Франції, Ніль не зупиняється і починає закордонну експансію: у 2017 році створив мобільного оператора в Італії під брендом Iliad, через рік купує мобільного оператора на Кіпрі, ще через рік – на Мальті. А 2020 року купує найбільшого оператора мобільного зв'язку в Польщі за 3,5 млрд євро. На кінець 2023 року телекомунікаційний холдинг Iliad, яким володіє Ксав'є Ніль, посідає шосте місце в Європі з 42 млн абонентів мобільного зв'язку по всьому світу.

На що очікувати українцям якщо Ніль купить lifecell? Скоріш за все на те, що він вже робив в інших країнах. Агресивний маркетинг, привабливі тарифи. Це — погані новини для інших операторів. Абоненти до конкуренції звикли. Середній українець вже давно користується послугами принаймні двох операторів. Саме тому на французького мільярдера може очікувати неприємний сюрприз. Агресивні тарифи зазвичай зроблені для того, щоб заробляти на додаткових послугах. І от майбутні конкуренти Ніля вже привчили українців уважно читати дрібненький текст під зірочками.