Ціни на популярний продукт найнижчі за три роки: чи варто його скуповувати
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 663
Гуртові ціни на цукор в Україні наразі менші за його собівартість
Український ринок цукру переживає парадоксальну ситуацію: попри скорочення виробництва на 300 тисяч тонн порівняно з минулим роком, ціни продовжують падати. Гуртова вартість солодкого продукту "просіла" до 20 гривень за кілограм, що нижче собівартості виробництва. Через це вітчизняні цукровики опинилися під загрозою збитковості, а два заводи узагалі відмовилися працювати цього сезону.
"Телеграф" розповідає, які фактори насправді впливають на ціноутворення цукру в Україні, чому світові тенденції не працюють на нашому ринку, як блекаути можуть змінити ситуацію та чи варто українцям скуповувати цукор про запас.
Виробництво падає, але це не допомагає
Цього року в Україні працює 27 цукрових заводів — на два менше, ніж минулого сезону. Станом на початок листопада вони виробили 880 тисяч тонн цукру, що на 100 тисяч тонн менше порівняно з аналогічним періодом 2024 року.
Яна Кавушевська, голова Національної асоціації цукровиків України "Укрцукор", в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" пояснила проміжні підсумки сезону:
Це проміжний результат, який, наразі, поки ні про що не говорить. В цілому, ми очікуємо, що виробництво складе 1,5-1,6 млн тонн цукру, що на 300 тис. тонн менше минулорічного показника.
За словами експертки, цього обсягу має вистачити для повного забезпечення внутрішнього ринку. Українці споживають приблизно 900 тисяч тонн на рік, ще 100 тисяч тонн підуть на експорт до Європейського Союзу за новою квотою, а решта 500 тисяч тонн потрібно продавати на інші зовнішні ринки.
Цікаво, що якість цукру цього року виявилася вищою за минулорічну. Вихід продукту становить 14,81% проти 14,09% минулого сезону. Це пов'язано з підвищенням цукристості буряків до 17,39% — на 0,62% більше, ніж торік. Але навіть ця перевага не врятувала ціни від падіння.
Три місяці падіння: від 23 до 20 гривень
Найбільша проблема для цукровиків — це значне зниження цін. Якщо в серпні середня гуртова ціна становила 22,99 гривні за кілограм, то зараз вона просіла до 20 гривень. Для порівняння, у листопаді минулого року цукор коштував 23,63 гривні за кіло.
Ми очікуємо, що ринок відкоригується, адже нинішня ціна — нижча за собівартість, —
зазначила Яна Кавушевська.
За її словами, продавати продукцію за такою вартістю критично небезпечно для галузі.
Цікаво, що цукор в Україні дешевшає вже третій рік поспіль. Експертка навела приклад динаміки цін у жовтні за останні три роки, який чітко показує стійку тенденцію до зниження. Але про конкретні наслідки цього тренду ми розповімо трохи нижче.
Для багатьох заводів ціна 20 гривень за кілограм цукру означає роботу собі у збиток. Власне, саме через це двоє підприємств вирішили взагалі не розпочинати сезон цукроваріння цього року. Вони порахували собівартість з урахуванням подорожчання газу та інших чинників і зрозуміли, що виробництво буде нерентабельним.
Які фактори тиснуть на ціни в Україні
Глобальна ситуація на ринку цукру кардинально відрізняється від української. Світові біржові ціни падають, і лише трохи відкоригувались на тлі новин про менший експорт з Індії. Водночас український ринок фактично ізольований від світових трендів через війну. Через торговельні обмеження з Європейським Союзом, які триватимуть до 2026 року, Україна стикається з труднощами експорту. На внутрішньому ринку утворився надлишок продукції, який тисне на ціни.
Яна Кавушевська детально пояснила, як світові фактори впливають на український ринок:
Надлишок виробленого цукру експортується на ринки третіх країн ( або не експортується, якщо ціна "неприваблива"). Тому ціна на світовому ринку впливає і на внутрішню ціну в Україні. Так, якщо у серпні виглядало так, що може бути нестача рафінованого цукру в четвертому кварталі, то після оновлення даних по стану посівів і прогнозів виробництва в Європейському Союзі, Індії, Бразилії, стало очевидно, що врожай буде більшим, ніж очікувалося, і тиск на ціни продовжився.
Нещодавно ж Індія, яка є надзвичайно важливим гравцем на світовому ринку, оголосила свій прогноз по експорту цукру, який виявився нижче за очікування — і ціна відкоригувалась у бік зростання. Це просто як приклад одного з численних чинників, які впливають на ринок цукру.
Через обмежений доступ до європейського ринку українські виробники опинилися у ситуації, коли на внутрішньому ринку є надлишок, а експорт поки не встигає розвантажувати запаси: навіть після збільшення квоти ЄС зі 20 070 до 100 000 тонн — це мізер проти потенційних 500 тисяч тонн експорту, а спроби продажів у країни Близького Сходу, Африки та Європи поза ЄС суттєво не змінюють ситуацію через високу конкуренцію та логістику — зокрема, та ж Індія ближча до азійських ринків, Бразилія — до Західної Африки і т.д.
За оцінками Кавушевської, з 900 тисяч тонн внутрішнього споживання та 100 тисяч, які Україна зможе відправити до ЄС, близько 500 тисяч тонн — це експортний потенціал, який визначатиме, чи піднімуться ціни до рентабельного рівня.
Блекаути: додатковий удар чи шанс підняти ціни
Масштабні відключення електроенергії цієї зими створюють цукровикам серйозні виклики. Проте на відміну від молочної промисловості, яка потребує постійного охолодження, цукрові заводи можуть працювати в автономному режимі завдяки власним турбінам.
Яна Кавушевська пояснила специфіку роботи заводів:
Якщо ми говоримо саме про блекаути, то для цукрових заводів, для виробництва саме цукру — це не найгірша загроза. Практично всі цукрові заводи в Україні працюють на природному газі.
Головною проблемою цукрової галузі став не брак електрики, а різке подорожчання газу.
Олександр Тараненко, віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів, в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" розповів про вплив блекаутів на виробництво на прикладі суміжної галузі:
Якщо говорити про те, як блекаути впливають, то досить сильно, тому що тут два варіанти. Або припиняється виробництво, або переходить на електроенергію, вироблену генераторами.
За його словами, енергія від генераторів дорожча майже втричі. Але оскільки блекаути не тривають цілий місяць, а становлять лише кілька днів, загальне здорожчання продукції за місяць може становити близько 1-2%. Для виробників це болюче, але не критично.
Досвід попередніх блекаутів показує, що найбільше дорожчають продукти, які потребують постійного холодильного обладнання. Під час зими 2022-2023 років молоко, м'ясо та яйця дорожчали на 10-30% залежно від тривалості відключень.
Роздрібні мережі: хто насправді формує ціну для споживача
Цікаво, що падіння гуртових цін не завжди означає зниження вартості в магазинах. Торговельні мережі можуть не знижувати ціни, навіть якщо купують цукор дешевше. Вони можуть посилатися на здорожчання логістики, збільшення витрат на зберігання через блекаути або інші фактори. Тому споживачі можуть не відчути на собі падіння гуртових цін.
Водночас є фактор, який може змусити роздрібні мережі стримувати ціни — це втручання Антимонопольного комітету України. Як показав досвід з курячими яйцями минулого року, регулятор може досить ефективно впливати на ситуацію, коли ціни зростають необґрунтовано.
Три сценарії розвитку подій до кінця року
Експерти називають кілька варіантів того, що може статися з цінами на цукор найближчими місяцями.
- Перший — подальше падіння або стабілізація на поточному рівні, якщо експортні поставки не активізуються.
- Другий передбачає помірне зростання цін на 10-15% завдяки зменшенню пропозиції на внутрішньому ринку та сезонному скороченню запасів. Власне, саме на це сподіваються виробники, які хочуть хоча б вийти на рівень собівартості.
- Третій — різке подорожчання на 20-30%, якщо експорт раптово активізується, а внутрішній ринок відчує дефіцит. Проте експерти вважають цей варіант найменш імовірним, враховуючи обсяги виробництва та обмежений попит.
Яна Кавушевська відмовилася давати конкретний прогноз цін до Нового року, пояснюючи це непередбачуваністю зовнішніх факторів:
Я не хотіла б робити прогнозів, тому що є чинники, які впливають. Ми не знаємо, які можуть бути рішення, в тому числі й за межами України, але впливають на ринок України.
Проте експертка натякнула, що найнижчі ціни зазвичай бувають саме в сезон переробки, який триватиме до середини або кінця грудня. Тобто наразі ціни є близькими до свого мінімуму.
Що радять експерти: запасатися чи ні
Найважливіше питання для споживачів — чи варто скуповувати цукор про запас, поки ціни ще низькі. Яна Кавушевська зазначила:
Зараз триває сезон виробництва, коли заводи здійснюють переробку. І він триватиме до середини або кінця грудня. Зазвичай в сезон переробки якраз і найнижчі ціни. Тому, напевно, якщо у вас є звичка купувати про запас і запасати цукром, ну, напевно, це варто зробити зараз.
Ключовий висновок експертів: дефіциту цукру в Україні точно не буде. Виробництво в 1,5-1,6 мільйона тонн повністю покриває внутрішнє споживання в 900 тисяч тонн. Тому панікувати і скуповувати цукор мішками не варто.
Водночас листопад-грудень — найкращий час зробити запас солодкого продукту, адже ціни перебувають на мінімумі за три роки, а після завершення сезону цукроваріння вони можуть почати повзуче зростання. Але говорити про різке подорожчання на 30-40%, як це було з деякими іншими продуктами, не доводиться.