Український фільм претендує на BAFTA у двох головних номінаціях (фото)

Читать на русском
Автор
"20 днів у Маріуполі" - документальний фільм Мстислава Чернова
"20 днів у Маріуполі" - документальний фільм Мстислава Чернова. Фото www.youtube.com

Українська стрічка про Маріуполь потрапила у шорт-лист британської премії

В четвер, 18 січня, до шорт-листа номінацій на престижну британську кінопремію BAFTA Film Awards 2024 потрапив український документальний фільм "20 днів у Маріуполі". Робота режисера Мстислава Чернова стала номінантом відразу у двох головних категоріях: "Найкращий документальний фільм" та "Найкращий фільм іноземною мовою".

Про це говориться на офіційному сайті премії bafta.org. Зазначимо, що британська премія BAFTA вважається аналогом американського "Оскара". Церемонія нагородження кінопремії BAFTA відбудеться рівно за місяць — у неділю, 18 лютого.

У номінації "Найкращий документальний фільм" також змагаються за перемогу такі кінострічки як "Американська симфонія" (США, реж. Метью Гайнеман), "За межами утопії" (США, реж. Мадлен Ґевін), "Незмінний: історія Майкла Дж. Фокса" (США, реж. Девіс Ґуґґенгейм) та Wham! (Велика Британія, реж. Кріс Сміт).

В Категорію "Найкращий фільм іноземною мовою" також потрапили стрічки "Анатомія падіння" (Франція, реж. Жюстін Тріє), "Минулі життя" (США, реж. Селін Сон), "Снігове суспільство" (Іспанія, реж. Хуан Антоніо Байона) та "Зона інтересів" (США, Велика Британія, Польща, реж. Джонатан Ґлейзер).

Про що "20 днів у Маріуполі"

Документальний фільм "20 днів у Маріуполі" від Мстислава Чернова є відеосвідченням про жорстоку облогу українського портового міста російською злочинною армією протягом лютого-травня 2022 року. У результаті цієї трагедії загинуло понад 20 тисяч людей.

Разом з українським режисером Мстиславом Черновим над проєктом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василіса Степаненко. У фільмі висвітлено початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку, а також оповідається про порятунок автора та його колег з інформаційного агенства США Associated Press з оточеного російськими військами міста.

Нагадаємо, що фільм "20 днів у Маріуполі" також включений до лонг-листа премії "Оскар 2024" у двох категоріях: "Кращий міжнародний фільм" та "Кращий документальний фільм". 23 січня будуть оголошені номінанти, які мають шанс потрапити до шорт-листа.