Майже що "Оскар": режисер "20 днів у Маріуполі" отримав видатну премію у США (фото, відео)

Читать на русском
Автор
Мстислав Чернов позує разом з голлівудським актором Джеффри Райтом
Мстислав Чернов позує разом з голлівудським актором Джеффри Райтом. Фото Getty Images

Мстислав Чернов став лауреатом премії разом з Крістофером Ноланом

Гарні новини прийшли зі США! Український режисер Мстислав Чернов, який створив номінований на "Оскар 2024" фільм про наслідки нападу Росії на Україну під назвою "20 днів у Маріуполі", отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за документальну стрічку.

Про це повідомляється на офіційному сайті DGA Awards. Творця визнали переможцем 10 лютого у категорії "Видатні режисерські досягнення в документальному кіно". Це ще не "Оскар", але часто переможці обох премій співпадають.

У своїй промові після вручення Чернов відзначив потужну силу кіно навіть у період війни. Згадав режисер і про нещодавню трагедію у рідному Харкові, коли майже одночасно загинули семеро людей, троє з яких були дітьми.

"Сьогодні моє рідно місто атакували. Семеро людей були вбиті, серед яких троє дітей. Тому це сумний день. Водночас я визнаю силу кіно, стоячи тут і дивлячись на вас. Тому що коли ці діти, ці люди біжать від бомб у підвали, вони дивляться фільми" — сказав Мстислав Чернов.

Мстислав Чернов на сайті DGA Awards
Мстислав Чернов на сайті DGA Awards
мстислав чернов
Фото: Getty Images

Додамо, що на цій події було також нагороджено британського режисера Крістофера Нолана за фільм "Оппенгеймер". Знаменитість виграв у номінації "Видатні режисерські досягнення в художньому театральному кіно".

мстислав чернов
Фото: Getty Images

Про що "20 днів у Маріуполі"

Документальний фільм "20 днів у Маріуполі" від Мстислава Чернова є відеосвідченням про жорстоку облогу українського портового міста російською злочинною армією протягом лютого-травня 2022 року. У результаті цієї трагедії загинуло понад 20 тисяч людей.

Разом з українським режисером Мстиславом Черновим над проєктом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василіса Степаненко. У фільмі висвітлено початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку, а також оповідається про порятунок автора та його колег з інформаційного агенства США Associated Press з оточеного російськими військами міста.

Раніше найтитулованіший український режисер Мирослав Слабошпицький в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграфу" зробив свій прогноз, наскільки великі шанси фільму "20 днів у Маріуполі" виграти "Оскар 2024".