Фільм про воєнний Харків завоював престижну нагороду

Читать на русском
Автор
Кадр з фільму "Порцелянова війна"
Кадр з фільму "Порцелянова війна". Фото Sundance Institutе

У "Порцеляновій війні" багато естетики, за якою – глибокий артистизм

Український документальний фільм "20 днів у Маріуполі" номіновано на премію "Оскар". А стрічка про українських митців "Порцелянова війна" отримав гран-прі на міжнародному кінофестивалі "Санденс" у США.

Стрічку відзначили в категорії "Документальний фільм". Про це у Telegram-каналі повідомляє Українська кіноакадемія.

У роботі американця Брендана Белломо та українця Слави Леонтьєва розповідається про українських митців. Йдеться про Славу Леонтьєва, його дружину Аню Стасенко та товариша Андрія Стефанова, які залишилися у Харкові під час потужних обстрілів міста.

У фільмі йдеться про життя героїв, які протистоять ворогу не лише за допомогою зброї, а й мистецтва. Вони створюють вишукані вироби з порцеляни та прикрашають ними зруйновані будинки.

Фільм
"Порцелянова війна" здобула винагороду

У роботі простежується головна лінія – збереження людяності та опір диктатурі методами мистецтва.

Рецензент The Hollywood Reporter зазначив, що перегляд "Порцелянової війни" нагадує декламацію відомого поета, де кожен кадр – це візуальна метафора. Вона може вразити, образити та викликати букет різноманітних емоцій.

У "Порцеляновій війні" багато естетики, за якою ховається справжній артистизм. "Я ніколи не дивився документальний фільм з такою кількістю візуальних метафор і з такою малою вірою в те, що глядач може їх вловити. Це трохи приголомшує і одночасно трохи ображає. І те, що він найчастіше схиляється до першого, пояснює його найвищу нагороду фестивалю у конкурсі документальних фільмів США", — йдеться в рецензії.

Одна зі сценаристок фільму Аніела Сідорська уточнила, що співпрацю з художниками планували ще до великої війни, але після 24 лютого 2022 року автори поміняли задум роботи, адаптувавши її до реалій війни.

Художник Слава Леонтьєв виданню Deadline пояснив, що митці працюють над тим, аби культура, мистецтво в Україні продовжували існувати.

Раніше "Телеграф" розповідав, що "20 днів у Маріуполі" потрапив у лонг-лист британської премії. Фільм номіновано у двох номінаціях.