Перейшов за посиланням і залишився без грошей: поліція попередила українців про шахрайську схему

Читать на русском
Автор
512
У чоловіка виманили 30 тис. грн
У чоловіка виманили 30 тис. грн. Фото uainfo.org

Чоловік намагався продати свій товар

На Прикарпатті зафіксовано чергову шахрайську операцію. Жертвою аферистів став 35-річний житель Богородчан.

Чоловік намагався продати товар, однак втратив близько 30 тисяч гривень. Про це повідомляє поліція Івано-Франківської області.

"Чоловік розповів правоохоронцям, що нещодавно на одному з Інтернет-сайтів вистав оголошення про продаж товару. Одразу ж через один із месенджерів з ним зв’язався потенційний покупець, який виявив бажання придбати товар", — йдеться в повідомленні.

Сторони домовилися про ціну і покупець надіслав повідомлення з фішинговим посиланням, нібито, для перерахунку грошей на карту.

Однак, коли продавець перейшов по посиланню та ввів свої банківські персональні дані, з його карти зникло майже 30 000 гривень. Тоді чоловік зрозумів, що став жертвою шахраїв.

"Навіть досвідчені користувачі Інтернету можуть опинитися на гачку у шахраїв. Поліцейські закликають громадян під час купівлі-продажу товарів не переходити за сумнівними посиланнями в Інтернеті та не вводити секретні паролі своїх банківських карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах", — додали у поліції.

Також правоохоронці дали рекомендації, як уберегтися від шахрайських операцій. Зокрема, не варто нікому повідомляти жодних відомостей про свої банківські картки — чи то по телефону, чи то в мережі Інтернет.

"Переходячи за сумнівними посиланнями, ви даруєте зловмисникам свої персональні дані", — підкреслили в поліції.

У поліції розповіли, як не стати жертвою шахраїв

Раніше "Телеграф" писав, що в українському сегменті мережі процвітає нова схема фінансового шахрайства за допомогою месенджерів WhatsApp, Telegram та Viber. Клієнти лише одного з українських банків уже втратили за листопад десятки мільйонів гривень.

Також "Телеграф" раніше описував Топ-11 схем дій шахраїв в інтернеті. Далеко не завжди у вас спробують виманити саме гроші, іноді це будуть персональні дані, або робота за меншу зарплату, ніж домовлялися раніше, але в будь-якому випадку вас обдурять.