НАТО проведе найбільші за останні 40 років навчання: відпрацюють сценарій нападу РФ

Читать на русском
Автор
НАТО проведе великі навчання
НАТО проведе великі навчання. Фото Відкриті джерела

У ході навчань військові перевірять оповіщення та розгортання національних та багатонаціональних сухопутних сил

Північноатлантичний Альянс у січні розпочне найбільші за останні 40 років навчання в Європі. Вони будуть називатися "Стійкий захисник" і в них візьмуть участь одразу 90 тисяч військових.

Таку заяву зробив головнокомандувач Об’єднаних військ НАТО в Європі, генерал армії США Крістофер Каволі у Брюсселі після дводенної зустрічі керівників національних оборонних відомств. Про це пише Reuters,

"Альянс продемонструє свою здатність зміцнити Євроатлантичний регіон за допомогою трансатлантичного переміщення сил із Північної Америки", — сказав він.

Водночас Bild пише, що сценарієм навчань є напад Росії на територію НАТО, що призводить до активації 5 статті Договору НАТО (збройний напад на одного союзника Альянсу розглядається як напад на всіх).

Навчання мають намір організувати у Північній Норвегії. Також іншими місцями запланованих маневрів стануть Литва та Угорщина. Бундесвер надасть 12 тисяч солдатів, 3 тисячі транспортних засобів та 30 літаків. Велика Британія своєю чергою дасть кілька винищувачів F-35 та авіаносці.

У матеріалі зазначається, що загалом у навчаннях братимуть участь 90 тисяч військових. Це будуть найбільші навчання з часів "Холодної війни". У серії маневрів 1988 року було залучено близько 125 тисяч солдатів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Росії почали безпосередньо погрожувати НАТО та назвали країну, яка "постраждає" першою.