Трамп вимагає від Верховного суду США поновити його на президентських виборах у Колорадо: деталі

Читать на русском
Автор
765
Юристи Трампа намагаються скасувати заборону на його участь у виборах
Юристи Трампа намагаються скасувати заборону на його участь у виборах. Фото Getty Images

Трамп не вважає себе винним у заворушеннях біля Капітолію 6 січня 2021 року

Адвокати, які обслуговують колишнього президента США Дональда Трампа, вимагають від Верховного суду скасувати рішення про заборону їхньому клієнту брати участь у президентських виборах у штаті Колорадо. Свої аргументи вони виклали у величезному опусі на 59 сторінок.

Про це повідомляє американське видання Politico. За даними видання, адвокати заявили, що Трамп має безумовне право балотуватися у президенти США.

"Суд повинен швидко і рішуче покласти край цим спробам дискваліфікації виборчих бюлетенів, які загрожують позбавити права голосу десятки мільйонів американців. Якщо інші суди штату і чиновники штату підуть за прикладом Колорадо та виключать ймовірного кандидата в президенти від республіканців зі своїх бюлетенів, це загрожує хаосом і безладом", – заявили вони.

Видання зазначає, що заяви адвокатів багато в чому повторюють те, що казав Трамп у судах нижчої інстанції та попередніх виступах у Верховному суді. Трамп не визнає події у Капітолії у січні 2021 року повстанням, а також не бачить нічого кримінального у своїх діях, яки спричинили заворушення.

"Ніщо з того, що зробив президент Трамп у відповідь на вибори 2020 року або 6 січня 2021 року, навіть віддалено не може бути кваліфіковано як "повстання". Президент Трамп ніколи не брав участі та не керував будь-якими незаконними діями, що мали місце в Капітолії 6 січня 2021 року. Насправді все навпаки, оскільки президент Трамп неодноразово закликав до миру, патріотизму та правопорядку", – заявили адвокати.

Юристи також наполягають на тому, що виступ Трампа в Ellipse 6 січня 2021 року був не закликом до повстання, а політичною промовою, яка нібито захищена Першою поправкою. Також Трамп нібито гадки не мав, що натовп його прибічників так відреагує на його вимогу "битися, як у пеклі" – і що низка з цих людей мають при собі зброю.

Тим часом, нагадує видання, у кримінальних звинуваченнях спеціального адвоката Джека Сміта, який займається справою проти Трампа, сказано, що Трамп напряму покладався на агресивний натовп, бажаючи зашкодити Конгресу США затвердити перемогу Джозефа Байдена. Сміт відзначає, що спровоковані Трампом заворушення були кульмінацією дій експрезидента, спрямованих на прямий зрив передачі влади.

Як писав "Телеграф", Верховний суд штату Колорадо (США) заборонив колишньому президентові Дональду Трампу висувати свою кандидатуру на виборах у цьому штаті у 2024 році через те, що він відкрито підтримав демонстрантів, які увірвалися до Капітолія після попередніх президентських виборів 6 січня 2021 року.

Штат Мен в США заборонив експрезиденту Дональду Трампу балотуватися на посаду президента країни, таким чином ставши після Колорадо другим штатом, який це зробив. Заборона діє у відношенні праймеріз штату, де Трампу заборонено брати участь, та тільки на території Мену.

Наскільки високі шанси Дональда Трампа знову сісти у президентське крісло, і чи справді скандальний політик може змінити курс США у питанні зовнішньої політики та підтримки України, читайте у матеріалі "Телеграфа": "Вибори в США. Трамп має великі шанси на перемогу, чи боятися Україні його повернення".