Головний конкурент Трампа на виборах президента США знявся на його користь: чим пояснив

Читать на русском
Автор
1142
В Трампа залишився тільки один конкурент
В Трампа залишився тільки один конкурент. Фото nbcnews.com

ДеСантіс просить своїх прихильників голосувати за експрезидента

В США губернатор штату Флорида Рон ДеСантіс, головний конкурент експрезидента Дональда Трампа серед республіканців, зняв свою кандидатуру з президентських перегонів 2024 року. Він заявив, що знімається на користь Трампа, таким чином, серед реальних конкурентів в колишнього президента США залишилася тільки експосол США в ООН Ніккі Хейлі.

Про це повідомляє американська служба новин CNN. ДеСантіс заявив, що його президентська кампанія не має чіткого шляху до успіху, тому він не буде її продовжувати.

"Якби я міг щось зробити для сприятливого результату, більше зупинок, більше інтерв'ю, я б зробив це, але я не можу просити наших прихильників добровільно витрачати свій час і жертвувати свої ресурси, якщо у нас немає чіткого шляху до перемоги. Відповідно, сьогодні я припиняю свою кампанію", – заявив він.

При цьому неприємною новиною стало те, що ДеСантіс підтримав Трампа та закликав своїх прихильників віддавати за експрезидента свої голоси, бо Трамп нібито "перевершує" діючого президента США Джозефа Байдена.

"Мені ясно, що більшість виборців республіканських праймеріз хочуть дати Дональду Трампу ще один шанс. Хоча у мене були розбіжності з Дональдом Трампом, він перевершує нинішнього президента Джо Байдена. Це очевидно", – заявив він.

Видання The Washington Post зазначає, що ДеСантіс йде всього за кілька днів до наступних праймеріз Республіканської партії у штаті Нью-Гемпшир, де сильні позиції у Трампа та Хейлі. У Айові ДеСантіс ледь зумів набрати трохи більше голосів, ніж Хейлі, попри те, що саме на цей штат він робив головну ставку; тому, щоб зберегти репутацію, він прийняв рішення завершити свою участь у президентських перегонах.

Трампістський електорат

Тим часом видання Financial Times дає цікавий зріз того, що являє собою типовий трампістський електорат – люди, які були б готові віддати голоси за Дональда Трампа на виборах президента США. Зріз дається на основі результатів голосування в штаті Айова.

Так, у порівнянні з 2016 роком Трамп у понад два рази наростив підтримку у цьому штаті – набравши 51% проти 24% на минулих виборах. Найбільше голосів за нього віддали в округах, де найменші доходи населення та найменша кількість випускників університетів, тобто невелика частка освічених людей. Зокрема виборчий округ Джонсон, єдиний округ в усьому штаті, де Трамп програв, має 54% випускників університетів.

Окрім цього, Трамп популярний серед християн-євангелістів, також за нього охоче голосують американці віком від 45 років та старше. Найменшу більшість голосів за себе Трамп отримав в окрузі Стоун – там 39% населення віком до 30 років, а також там є університетський кампус. Тобто, типовий портрет трампістського виборця – американець з невеликими доходами, який є релігійним, старше 45 років та не має вищої освіти.

Нагадаємо, як писав "Телеграф", увечері 15 січня в американському штаті Айова відбулися перші внутрішньопартійні вибори республіканців, де представники партії обирали свого кандидата на президентські перегони. Дональд Трамп переміг із рекордним відривом.

Також раніше колишній глава Міністерства закордонних справ України Володимир Огризко розповів "Телеграфу" про політичні пристрасті зі США і про те, як нашій країні потрібно реагувати на Дональда Трампа.