Росія "вторглася" у сферу впливу Китаю і тепер Пекін шукає підтримки США — ЗМІ

Читать на русском
Автор
5273
Лю Цзяньчао та Ентоні Блінкен
Лю Цзяньчао та Ентоні Блінкен. Фото caixinglobal.com

Ситуація в Україні підірвала безпеку на Далекому Сході

У Китаї шукають способи покращити відносини зі США, оскільки зближення Росії з КНДР несе загрозу безпосередньо Пекіну.

Як говориться в статті японського видання Nikkei Asia, дуже показовою в цьому плані є поява на сцені "зірки китайської дипломатії" Лю Цзяньчао, що сходить.

Дипломат є головою Відділу міжнародних зв’язків Комуністичної партії Китаю (ILD) – людиною, яка відповідає за партійну зовнішню політику. Хоча його посада не є настільки важливою як посада глави МЗС, але видання зазначило, що його дуже тепло прийняли під час візиту до США з 8 по 13 січня.

Видання зазначає, що швидке зближення між РФ та КНДР на тлі вторгнення в Україну стало точкою дотику між Китаєм та США. Йдеться не лише про передачу КНДР ракетних технологій, а й про можливе провокування збройного конфлікту між Північною та Південною Кореями. У матеріалі йдеться, що якщо такий почнеться, то це відверне увагу світу від війни в Україні та знизить тиск на санкцію на Росію.

"Але Китаю вкрай некомфортно, коли на його заднє подвір’я вторгаються. Він не може дозволити Росії грубо зневажати його власну сферу впливу", — йдеться у матеріалі.

Мало того, там також називають Пхеньян серйозною проблемою безпеки Пекіна, оскільки північнокорейські ракети можуть бути спрямовані й на китайську територію. Видання зазначає, що хоч для російського диктатора Володимира Путіна голова компартії Китаю Сі Цзіньпін є скоріше стратегічним союзником, проте між ними існує величезна прірва.

Водночас хоч у Сі Цзіньпіна і президента США Джо Байдена різко розходяться думки щодо Тайваню, проте з питання КНДР у них є тонке порозуміння. На цьому фоні візит Лю Цзяньчао має дуже показовий вигляд.

Під час свого візиту до США дипломат заявив, що Китай не має наміру змінювати міжнародний порядок, маючи на увазі, що його країна не приєднуватиметься до дуету Путіна та Кім Чен Ина.

"Загроза Північної Кореї на Корейському півострові зростає. У тіні стоїть Путін, який уже майже два роки продовжує війну в Україні. Кім спритно смикає за різні ниточки, нацьковуючи Росію на Китай", — йдеться у матеріалі.

При цьому автори переконані, що нинішня ситуація в Україні вже торкнулася безпеки на іншому боці континенту і тепер від дії китайських дипломатів залежатиме не лише стабільність у регіоні, а й, можливо, доля України.

Як повідомлялося раніше, глава Офісу президента Андрій Єрмак упевнений, що в українсько-китайських відносинах все не так погано. Сі Цзіньпін нібито тепло ставиться до України та має глибокі знання про нашу країну.