Вперше в історії: на спільних військових навчаннях США та Японії чітко назвали супротивника

Читать на русском
Автор
558
Вперше в історії: на спільних військових навчаннях США та Японії чітко назвали супротивника

Зазвичай назви противника та топографічні карти є суто гіпотетичними

Японія та США проведуть спільні військові навчання, у яких вперше в історії назвали Китай гіпотетичним противником.

Як повідомляє японське видання Kyodo, навчання проходять на тлі зростання побоювань про те, що Пекін розпочне своє вторгнення на Тайвань. Комп’ютерне моделювання розпочалося 1 лютого та триватиме до 8 лютого.

Сценарій передбачає відповідь союзних сил на надзвичайну ситуацію на Тайвані. При цьому в плані вчення потенційний противник позначений цілком конкретно, хоча в інших навчаннях силам ворога зазвичай даються умовні імена, а також використовувалися топографічні карти, які відрізняються від справжньої місцевості.

Виходячи з цього, видання наголошує, що подібний крок було зроблено тому, що зростає почуття невідкладності щодо питань можливого захисту Тайваню.

Зазначається, що США та Японія мають спільні плани дій на випадок низки екстрених ситуацій, а ось тайванський проект було завершено лише торік. Поточні навчання, які отримали назву "Гострий меч", будуть проаналізовані до кінця 2024 року, після чого будуть складені плани навчань наступного року.

Спільні навчання двох країн проводяться з 1986 року.

Як повідомлялося раніше, хоча відносини між США і Китаєм залишаються напруженими через Тайвань, але обидві країни змогли знайти точки дотику з питання зростання загрози від КНДР, яка активно зближується з Росією.