Торгова війна на порозі: ЄС готується до президентства Трампа в США

Читать на русском
Автор
ЄС вже має поганий досвід торгової війни з трампістським урядом США
ЄС вже має поганий досвід торгової війни з трампістським урядом США. Фото Відкриті джерела

Минулого разу Трамп значно нашкодив торговим відносинам США та Європи

Європейський Союз розпочав підготовку до можливого приходу до влади в США Дональда Трампа, який під час минулого перебування у Білому домі майже розпочав повноцінну торгову війну з ЄС. Європейська комісія наразі офіційно почала процедуру оцінку наслідків нового президентства Трампа для Європи.

Про це пише інформаційне агентство Bloomberg із посиланням на власні джерела серед єврочиновників. Видання зазначає, що стиль Трампа стає все більш агресивним, тому його повернення до Овального кабінету може поставити під загрозу трансатлантичну торговлю.

"Трамп планує в разі перемоги ухвалити низку протекціоністських заходів проти ЄС, серед яких — запровадження мінімального тарифу в 10% та контрзаходи проти європейських податків на цифрові послуги", – зазначається у матеріалі.

При цьому агентство нагадує, що коли Трамп був президентом, США "з міркувань національної безпеки" запровадили високі митні тарифи на сталь та алюміній з Євросоюз. ЄС у відповідь впровадив власні заходи, які завдали значної шкоди торговим відносинам; питання було врегульовано тільки після приходу до влади Джозефа Байдена.

Тим часом Німеччина починає готуватися до тривалого протистояння з Росією, однак у самій країні не дуже хочуть брати на себе роль оплоту сили в Європі навіть попри те, що після можливого приходу Дональда Трампа до влади США можуть стати ненадійним союзником.

Американські ЗМІ неодноразово писали, що допомогу Україні блокує Дональд Трамп. Це питання не входить до сфери його інтересів. Він намагається збудувати свою передвиборчу кампанію на питаннях, пов’язаних з імміграцією.

Президент Франції Еммануель Макрон також висловився щодо допомоги Україні без США. Він звернувся до європейських партнерів із закликом підтримувати офіційний Київ. Французький лідер наголосив, що ситуація на фронті не повинна залежати від наявності чи відсутності американської допомоги.