Знову війна? Вірменія та Азербайджан обмінялися ударами, є жертви: що сталося

Читать на русском
Автор
757
Ситуація в регіоні знову загострилася
Ситуація в регіоні знову загострилася. Фото Колаж

Сторони звинувачують одна одну в обстрілах

Міністерство оборони Вірменії заявило, що 13 лютого, починаючи з 05:30, підрозділи ЗС Азербайджану відкрили вогонь зі стрілецької зброї по вірменських позиціях, розташованих в районі Неркін Ханд. Своєю чергою, Азербайджан заявив, що діяв у відповідь на провокацію Вірменії. За попередніми даними, вірменська сторона має жертви.

"В результаті обстрілу ЗС Азербайджану у напрямку Неркін Ханда з вірменської сторони, за попередніми даними, є двоє вбитих та поранені", — заявили в міноборони Вірменії.

Держприкордонслужба Азербайджану вдень 12 лютого повідомила, що ЗС Вірменії здійснили провокацію на кордоні з Азербайджаном, поранено азербайджанського прикордонника. Момент стрілянини зафіксували камери відеоспостереження.

МЗС Азербайджану заявило, що провокація Вірменії на кордоні є серйозним ударом по мирному процесу між Баку і Єреваном. Вона порушує стабільність, яка встановилася останніми місяцями.

"В умовах стабільності протягом останніх чотирьох-п’яти місяців подібні провокаційні дії явно суперечать заявленим мирним посланням Вірменії. Щобільше, подібна провокація, яку було здійснено саме на територіях, що знаходяться під наглядом місії Європейського союзу у Вірменії, викликає серйозні побоювання з приводу цілей. завдань цієї місії", – йдеться у повідомленні відомства.

Нагадаємо, у вересні 2023 року чергова військова операція в Карабаху завершилася тим, що Азербайджан повністю відновив суверенітет. Між країнами було досягнуто домовленості про припинення вогню. По суті, вся операція Азербайджану тривала менше ніж 24 години. Згідно з умовами домовленості, всі незаконні вірменські підрозділи склали зброю та залишили позиції, війська Вірменії також залишили територію Азербайджану, передавши бойову техніку розпорядження азербайджанських військових.

По суті, протистояння в Нагірному Карабаху завершилося капітуляцією "уряду" невизнаної республіки на користь Азербайджану. Протягом доби азербайджанці одна за одною знищували цілі, російські "миротворці" кудись випарувалися. Деякі вірменські ЗМІ писали, що саме вони передали Азербайджану координати військової мети у Вірменії, а потім пішли з позицій.

Як повідомляв "Телеграф", у жовтні держсекретар США Ентоні Блінкен попереджав, що існує ймовірність, що Азербайджан може вторгнутися до Вірменії. Є ризик поширення конфлікту після військового зіткнення, внаслідок якого Нагірний Карабах капітулював.