Найгірший сценарій? Експерти розповіли про можливі наслідки застосування космічної зброї Росії

Читать на русском
Автор
1324
Ядерний вибух у космосі – річ дуже неприємна
Ядерний вибух у космосі – річ дуже неприємна. Фото Відкриті джерела

Росія може піти на такий крок, якщо буде відчувати абсолютну безкарність. Щоправда, відчувати вона її буде рівно до моменту запуску ядерних ракет США

Космічна зброя для ураження супутників, яку нібито розробляє російський терористичний режим, дійсно може бути величезним ЕМІ-пристроєм. Але ймовірніше, що це все ж може бути старий та відомий радянський варіант ядерного вибуху у космосі, який створить "радіаційний пояс" для виводу супутників з ладу.

Про це пише видання Defence Express. Аналітики нагадали, що росіяни мають єдиний відомий широкому загалу концепт космічного апарату з ядерним двигуном – це проєкт "Зевс", свого роду "космічний буксир", головне завдання якого – зміна орбітів космічних апаратів.

"Тобто мова йде про космічний апарат з новим рівнем технологій. Але й про російську космонавтику, ексочільник якої пропонує встановити на ракетоносій "Союз" фугасну авіабомбу вагою 9000 кг для ударів по українських містах, а загальний рівень досягнень дозволяє лише розбитись об Місяць", – сказано у матеріалі.

Старий добрий немирний атом

Куди більш ймовірним здається стара радянська розробка, яка не тільки знищує супутники, але й була протестована на практиці. Мова йде про ядерний вибух у космосі – такі експерименти у 1960-х роках проводилися у СРСР, і навіть у США.

Підірваний на висоті в 400-450 кілометрів ядерний заряд потужністю 1,45 мегатонни створив так званий "радіаційний пояс", який через деякий час вивів з ладу 8 супутників з 24, які перебували в той час на орбіті. Супутники під час обертання постійно проходили крізь підвищену радіацію, що врешті-решт знищило їхню електроніку. А на Землі через ядерний вибух на такій висоті виникали полярні сяйва, виходили з ладу електромережі та ставалися потужні радіоперешкоди.

Проте зараз такий ядерний вибух може стати значно небезпечнішим, ніж у 1960-ті роки. Зараз на орбіті дуже багато супутників – понад 9 тисяч, з яких 8,3 тисячі перебувають на низьких орбітах від 500 до 1500 км. Тому якщо тоді з ладу вийшла третина супутників, 8 з 24, то тепер рахунок буде йти на тисячі.

Щобільше, за такого сценарію цілком можливе спрацювання Синдрому Кесслера – коли через постраждалі від ядерного вибуху супутники почнуть виходити з ладу цілком справні апарати внаслідок зіткнень з неробочими супутниками та уламками. Це, своєю чергою, приведе до створення ще більшої кількості уламків та зламаних апаратів і так до моменту, поки вся орбіта стане непридатною для використання через повне захаращення уламками.

Безкарність

"Чи може РФ піти на такий крок, з огляду на відчуття абсолютної безкарності — можливо. Тим паче, що час від часу у Москві заявляють, що західні супутники є для РФ "законною ціллю". Зокрема такі заяви лунали на рівні Генасамблеї ООН ще у жовтні 2022 року", – попереджує видання.

Кремль може піти на такий вибух, щоб нівелювати технологічну підтримку західних країн, в першу чергу США, для яких навігаційні, комунікаційні та розвідувальні супутники є значною часткою фундаменту обороноздатності. Переважна частина американського озброєння стане безпорадною без GPS, неможливо буде здійснювати виявлення пусків виявлення пусків балістичних ракет, постійний радіолокаційний моніторинг для перехоплення гіперзвукового озброєння й так далі.

"Й у стилі Кремля під час "шахової партії", яка стрімко наближається до мату, просто перекинути стіл, розуміючи, що нічого окрім "глибокого занепокоєння" не почує. Хоча об'єктивно це означає перерву космічної ери у теперішньому розумінні слова на десятки, чи навіть сотню та навіть більше років для всього людства", – сказано у статті.

Втім, є стримуючий фактор, який, можливо, втримає Москву від такого варіанту. Навряд чи США будуть намагатися з'ясувати, навіщо саме Росія підірвала у космосі ядерний заряд. Вашингтон, скоріше за все, вирішить, що почалася масована ядерна атака балістичними ракетами, оскільки вибух створить значні перешкоди для загоризонтних радіолокаційних станцій. Тому не виключається, що західні країни майже моментально завдадуть по Росії ядерного удару.

Супутники проти супутників?

Також можливо, що мова не йде про ядерну зброю взагалі. Оскільки у Росії заявляли про ще один варіант протисупутникової зброї, яку вони намагалися створити.

"Зокрема у 2022 році начальник військ РЕБ ЗС РФ генерал-лейтенант Юрій Ласточкін повідомив про плани створення мережі супутників радіоелектронної боротьби. А для забезпечення високої потужності РЕБ необхідно мати значну енергетику для живлення системи постановки завад, як варіант — радіоізотопний термоелектричний генератор. Останній використовує радіоактивний матеріал для отримання енергії й часом використовується у супутниках ще з 60-х років", – нагадує видання.

Хоча останній варіант теж не несе нічого позитивного для США, він є значно важчим для Росії, тому що потребує кропіткої роботи: супутники з РЕБ не просто потрібно виготовити у потрібній кількості, але й вивести на орбіту. Проблема в тому, що за 2023 рік Росія здійснила тільки 19 космічних запусків, шість з яких призначалися для обслуговування МКС, а деякі взагалі були невдалими.

Як раніше писав "Телеграф", Росія додала до скарбнички ядерних погроз ще і ядерну зброю з космосу, про що свідчать дані американської розвідки. Так, США вже поінформували Конгрес та союзників у Європу про потенційну загрозу розгалуженій супутниковій мережі Америки. Мова про те, що Росія планує розмістити ядерну зброю в космосі, ймовірно з метою атаки супутників. На Заході таку перспективу сприйняли дуже серйозно.

США стежить за новою протисупутниковою зброєю Росії. За даними Білого дому, ця зброя все ще перебуває у стадії розробки та не може бути розгорнута у космосі попри усі бажання російського терористичного режиму.