П’ята в історії людства: Японія висадила космічний модуль на Місяць

Читать на русском
Автор
Космічний модуль SLIM на Місяці Новина оновлена 22 січня 2024, 22:24
Космічний модуль SLIM на Місяці. Фото Японське агентство аерокосмічних досліджень

Ще одна країна зробила крок до підкорення супутника Землі

У п’ятницю, 19 січня 2024 року, японський космічний модуль SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) приземлився на поверхню Місяця. Це сталося о 10:20 за східним часом або о 17:20 за київським.

Посадка модуля на поверхню супутника Землі була успішною. Інженери відразу ж перевірили стан космічного апарату, повідомляє CNBC з посиланням на Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA).

Що відомо про хворобу Х

Космічний модуль SLIM запустили ще у вересні минулого року. Він є вантажною дослідницькою місією з місяцеходами, камерами для аналізу та іншими пристроями.

Японія вперше змогла висадити свій корабель на поверхню Місяця. Раніше це вдавалося зробити лише чотирьом державам: США, Радянському Союзу, Китаю та Індії.

Зазначимо, що Японія могла висадитися на Місяць роком раніше. У квітні 2023-го компанія ispace відправила до супутника Землі космічний корабель. Але зв’язок із ним перервався буквально перед висадкою. Тому спробу визнано невдалою.

Раніше "Телеграф" писав про аварію на космічному апараті Peregrine. Він мав доставити на поверхню Місяця наукове обладнання та останки 66 осіб, які хотіли бути поховані на супутнику Землі. Проте корабель не долетів до Місяця.