У NASA шукають майбутніх "марсіан": набір добровольців буде відкрито недовго

Читать на русском
Автор
Одна з кімнат, у якій треба буде жити
Одна з кімнат, у якій треба буде жити

Екіпаж пробуде рік у закритих умовах

Американське аерокосмічне агентство NASA розпочало пошуки другої команди "марсіан" у рамках місії з перевірки стану здоров’я та продуктивності потенційного екіпажу позаземної місії.

Місія отримала назву CHAPEA 2 (Crew Health Analogue and Performance Exploration), а набір добровольців було оголошено 16 лютого, а триватиме він до 2 квітня. Відповідну інформацію розміщено на сайті NASA.

Для проведення експерименту буде створено місце існування Mars Dune Alpha, яке є замкнутою імітацією можливої першої марсіанської бази з площею майже 160 квадратних метрів. Саме там екіпажу доведеться просидіти цілий рік без можливості зв’язатися із зовнішнім світом.

Цей майданчик створений із застосуванням технології 3D-друку з метою перевірити те, як екіпаж реагуватиме на можливі марсіанські виклики, які включають обмеженість ресурсів, відмови обладнання, затримки зв’язку та інші проблеми. Також вони там моделюватимуть вихід за межі бази, використовуватимуть роботи для вивчення, спроби виростити сільськогосподарські культури та інше.

Для цього NASA шукає здорових і мотивованих громадян США або постійних жителів країни віком від 30 до 55 років, без шкідливих звичок і з вільним володінням англійською мовою.

Також важливо мати ступінь магістра в галузі науки, технології, інженерії або математики, але також будуть розглянуті кандидати, які мають медичний ступінь або навички пілотування літаків.

Варто зазначити, що це вже другий етап місії CHAPEA, а перший, який має аналогічні завдання, стартував улітку 2023 року. Тобто, зараз перший екіпаж знаходиться на половині свого шляху.

Як повідомлялося раніше, на Марсі знайдено місце, де у минулому проходила вулканічна активність, при цьому вчені вважають, що цей район знаходився на дні великого озера. Тобто це місце могло б добре підійти для створення умов появи першого життя.