Бісить "зелений фанатизм": фермери ще однієї країни ЄС погрожують масовими протестами

Читать на русском
Автор
Поступки ЄС аграрії розкритикували
Поступки ЄС аграрії розкритикували. Фото twitter

Єврокомісія прийняла деякі з вимог фермерів, але їм цього мало

У той час, як поляки та угорці хочуть знову блокувати кордони з Україною, словацькі фермери заявили про готовність провести свої акції протесту. Їх бентежить те, що "зелена" політика ЄС спричинила скрутне положення фермерів.

Таку заяву зробили в Словацькій сільськогосподарській продовольчій палаті (SPPK). Про це пише Euractiv.

"Зелена" політика також містить проблеми, пов'язані з неналежним управлінням Словацьким агентством сільськогосподарських платежів (АРА) та визначенням Національного стратегічного плану імплементації.

До прикладу, вперше за 19 років після вступу Словаччини до ЄС АРА не змогло вчасно здійснити прямі виплати. Основними причинами цього були недостатня підготовка АРА та надмірний тиск національного законодавства.

Минулого тижня Єврокомісія прийняла деякі з вимог фермерів і запропонувала обмежене продовження призупинення ввізних мит та квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС ще на один рік. Вона також запропонувала продовжити виняток з правила, що вимагає від фермерів ЄС залишати свої землі під посівом до кінця 2024 року.

На думку словацьких фермерів, поступки є "псевдопоступливими". Ба більше, голова SPPK Еміль Мачо назвав їх "останньою краплею як для європейських, так і для словацьких фермерів".

"Фермери протестують, палять шини, заливають гноєм адміністративні центри в половині країн ЄС – це лише наслідок того, до чого часто призводить зелений фанатизм в ЄС", – сказав він.

За словами Мачо, словацькі фермери готові до протесту і будуть координувати свої дії з фермерами з сусідніх країн Вишеградської четвірки. І фермери знову можуть вивести на вулиці "сотні тракторів", як це вже зробили фермери в Німеччині, Франції, Італії, Іспанії, Румунії, Польщі, Греції, Португалії та Нідерландах.

Окрім того, що 5-6% орних земель не обробляються в країнах ЄС, багато фермерів вимушені сидіти в офісах, аби "заповнити часто безглузді адміністративні правила ЄС", каже Мачо.

Раніше "Телеграф" писав, що позиція окремих країн ЄС щодо експорту з України також дратує аграріїв, провокуючи протести. І найбільше невдоволення у країн-сусідок. Так, за словами фермерів, польський уряд більше уваги має приділяти власному виробництву та сільському господарству, а не заохочувати ввіз українських товарів.