У день саміту ЄС фермери у Брюсселі влаштували заворушення: палили багаття та кидали яйця у будівлю Європарламенту

Читать на русском
Автор
Аграрії вимагають звернути на себе увагу
Аграрії вимагають звернути на себе увагу. Фото https://www.reuters.com/

Фермери вирішили зухвалим способом виявити своє незадоволення політикою ЄС

У бельгійському Брюсселі у четвер, 1 лютого 2024 року, фермери влаштували акцію протесту, на якій палили багаття, закидали будівлю Європарламенту яйцями та камінням. Ця демонстрація присвячена саміту Євросоюзу, де Україні затвердили довгострокову допомогу на 50 млрд євро.

Протестувальники намагалися прорвати бар’єри перед будівлею парламенту, але зустріли потужний опір поліції, який переріс у бійку. Співробітники правоохоронних органів застосували проти демонстрантів сльозогінний газ та водомети, повідомляє агентство Reuters.

Захід чекає на удари Росії глибоко за лінією фронту

Акція протесту фермерів у Брюсселі

До бельгійської столиці з’їхалися представники сільських господарств з усієї країни. Приблизно 1300 тракторів заблокували основні магістралі міста. Фермери скаржаться на брак фінансів, великі податки та високу конкуренцію через закордонну агропродукцію.

Демонстрація призвела до пошкодження статуї на майдані. Фермери там паркували трактори та зачепили її, про що повідомила місцева поліція.

Глава Європарламенту Роберта Мецола звернулася до протестувальників. Вона сказала, що євродепутати чують та бачать їх.

Нагадаємо, що фермери в Європі вже кілька місяців висловлюють невдоволення через політику Євросоюзу. Вони вимагають обмежити імпорт української агропродукції, бо не можуть конкурувати з нею. Також фермери висловлюються проти високого податкового навантаження та хочуть зміни деяких екологічних норм.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що польські аграрії розпочинають великі протести через українську продукцію. Раніше вони блокували кордон, не пропускаючи вантажівок. З кінця січня вони перенесли демонстрації на польські вулиці на всій території країни.