Екоактивісти продовжують боротися з мистецтвом: у Франції ще одну відому картину облили супом

Читать на русском
Автор
576
Екоактивісти продовжують боротися з мистецтвом: у Франції ще одну відому картину облили супом

У Франції за пошкодження культурних цінностей можна вирушити за ґрати на 7 років

У Франції екоактивісти продовжують тероризувати об’єкти культури і після атаки на паризький Лувр і картину Леонардо да Вінчі "Джоконда", нападу зазнав Ліонський музей образотворчих мистецтв.

Як повідомляє місцеве видання Le Progrès, дві активістки руху Riposte Alimentaire ("Продовольча відповідь") підійшли до картини Клода Моне "Весна" та облили її супом, після чого зачитали свої претензії.

"За допомогою цієї акції "Продовольча відповідь" бажає підвищити поінформованість про майбутню кліматичну та соціальну кризу", — йдеться у заяві активістів руху.

Варто зазначити, що у Франції пошкодження чи знищення культурних цінностей карається тюремним ув’язненням на строк до 7 років або штрафом до 100 тисяч євро (понад 4 мільйони гривень).

Втім, витівка не призвела до пошкодження картини, оскільки вона була за захисним склом. Однак для того, щоб переконатися напевно, наступного тижня буде проведено експертизу.

Обидві активістки були негайно заарештовані поліцією за скаргою керівництва музею. Чи понесуть вони покарання, наразі невідомо. Музей також закриє частину залів для відвідування 11 лютого.

"Продовольча відповідь" виступає за використання громадянського опору для побудови справедливого та стійкого суспільства та просуває, зокрема, право на здорове та стійке харчування.

Варто зазначити, що у Франції та сусідніх країнах на тлі виступів активістів пройшли протести фермерів, які виступили проти зниження цін на продукти харчування та скорочення субсидій на дизпаливо. Під час цих протестів у сусідній Бельгії фермери закидали будівлю Європейського парламенту яйцями та камінням.