У "наддержави" проблеми навіть з найнеобхіднішим: у головних аграрних областях РФ дефіцит насіння

Читать на русском
Автор
У "наддержави" проблеми навіть з найнеобхіднішим: у головних аграрних областях РФ дефіцит насіння

Профільне міністерство проблем у ситуації не бачить

Ключові російські регіони з виробництва овочів залишилися без імпортного насіння, що може вплинути на хід посівної кампанії навесні.

Як пише MoscowTimes, про ситуацію в Астраханській та Волгоградській областях йшлося на нараді у директора департаменту рослинництва Мінсільгоспу РФ Романа Некрасова з представниками регіональних органів сільського господарства 17 січня

Так представники Астраханської області повідомили, що забезпеченість насінням овочів становить 77%, а найбільший виробник томатів в області зазнає нестачі 35% від загального обсягу голландського насіння.

"Насіння не вирощується за один день, щоб отримати його ранньою весною 2024 року, ми його замовляли навесні минулого року. Попросити постачальників продати нам більше не можна — у них їх просто немає. Тому для нас це серйозна проблема, яка поки ніяк не вирішена", — поскаржився директор найбільшого регіонального виробника томатів АПК "Астраханський" Михайло Зайцев.

У Волгоградській області ситуація не краща. Так місцеві запаси насіння цибулі та моркви становили 20% від необхідного обсягу. Раніше їх постачали з Німеччини та Нідерландів, але зараз дістати їх звідти у потрібних обсягах виявилося неможливо

Загалом Мінсільгосп повідомляє, що рівень забезпечення насінням для овочів відкритого ґрунту становить 60%, що є аналогічним показником порівняно з минулим роком. Хоч закупівля посівного матеріалу продовжується, але цього року ставка робитиметься на насіння місцевої селекції.

Россільгоспнагляд у листопаді минулого року заборонив ввезення насіннєвого та посадкового матеріалу з Нідерландів через виявлену в цій країні бактеріальну плямистість гарбузових культур — карантинне захворювання для Росії та країн-членів ЄАЕС.

Як повідомлялося раніше, банки Туреччини та Китаю вирішили посилити контроль над фінансовими операціями з Росії на тлі зростання побоювань щодо можливості потрапити під санкції Заходу.