"Він щойно був вбитий Кремлем": як світові лідери відреагували на смерть Навального

Читать на русском
Автор
603
Російський опозиціонер Олексій Навальний помер
Російський опозиціонер Олексій Навальний помер. Фото Getty Images

ЄС звинувачує Путіна, а США готують потужну відповідь

У п'ятницю, 16 лютого, світ сколихнула новина про смерть російського опозиціонера Олексія Навального. Офіційно, причину смерті не називають, але за даними російських ЗМІ, у опозиціонера, який знаходився у колонії, відірвався тромб.

У смерті Навального цивілізований світ звинувачує Путіна та його режим. Тож "Телеграф" зробив підбірку, як світові лідери відреагували на новину про вбивство російського опозиціонера.

Зокрема, голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що ЄС покладає відповідальність за смерть Навального на владу Росії.

"У сьогоднішній Росії вільних духом відправляють до ГУЛАГу і засуджують до смерті. Я віддаю данину пам'яті Олексію Навальному, його самовідданості, його мужності. Мої думки звернені до його родини, близьких та російського народу", — написав президент Франції Еммануель Макрон у соцмережі Х (Twitter).

Канцлер Німеччини Олаф Шольц впевнений, що Навальний заплатив смертю за свою мужність повернутися до Росії.

"Щоб ви не подумали про Олексія Навального як політика, він був щойно жорстоко вбитий Кремлем", – відреагував президент Латвії Едгар Рінкевич у соцмережах.

За його словами, це факт, і це те, що потрібно знати про справжню природу нинішнього російського режиму.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен закликала об'єдналися в боротьбі за свободу і безпеку тих, хто має сміливість виступати проти автократії.

У свою чергу, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що всі факти навколо смерті опозиціонера мають бути встановлені, а Росія має відповісти на серйозні питання.

Крім того, ще у 2021 році президент США Джо Байден заявляв, що Росія понесе катастрофічні наслідки, якщо Олексій Навальний помре у в'язниці.

Щодо реального часу, позицію США стосовно смерті політика прокоментувала віцепрезидентка США Камала Гарріс. На Мюнхенській конференції з безпеки вона сказала наступне:

"Відповідальність несе Росія. І нам буде що сказати про це трохи пізніше", – зазначила Гарріс.

Наразі немає достовірної інформації, помер опозиціонер чи ні. Проте згідно публікацій росЗМІ, батько Навального начебто підтвердив смерть сина.

Дружина опозиціонера, Юлія Навальна, після новин про смерть чоловіка також виступила на Мюнхенській конференції з безпеки. Вона заявила, що не знає, вірити жахливим новинам чи ні, але якщо інформація про смерть опозиціонера є правдою, то Путін, його оточення, друзі та уряд – понесуть покарання.

"Я не знаю, вірити чи ні, тим новинам, жахливим новинам, які ми отримуємо із державних джерел.

Якщо це правда, я хочу, щоб Путін, все його оточення, друзі, уряд, знали, що вони понесуть за те, що зробили з нашою родиною, нашою країною, моїм чоловіком відповідальність. І це станеться незабаром", – сказала Юлія.

Також вона закликала світову спільному об'єднатись, щоб нарешті перемогти це зло.

"Я хочу закликати всю світову спільноту, усіх, хто перебуває в цій залі, людей у всьому світі, щоб ми всі згуртувалися і перемогли це зло. Перемогли жахливий режим, який зараз у Росії. І цей режим, і Володимир Путін мають понести персональну відповідальність", – резюмувала вона.

Раніше "Телеграф" писав, що у повідомленнях про смерть Навального знайшли дивну річ.