Санкції додавили? Росіяни солідно витратяться на вітчизняний "кукурудзник"

Читать на русском
Автор
1090
Літак АН-2 Новина оновлена 19 серпня 2024, 17:49
Літак АН-2. Фото Колаж "Телеграфу"

Літаки на етапі розробки, тому ціна може зрости ще більше

Накладені на Росію санкції та обмеження підняли вартість нового "кукурудзника", який має замінити радянський Ан-2, майже в три рази. Так, літак "Байкал" мав би коштувати не більше 120 млн рублів, але наразі у перший рік передбачуваної поставки (2025) ціна складає 455 млн рублів.

Про це пише The Insider. Зазначається, що у 2019 році під час замовлення літака Мінпромторг вказував його ціну не вище за 120 млн рублів.

Але судячи з листа Державної транспортної лізингової компанії (ДТЛК), починаючи з 2025 року вартість "Байкалу" підвищуватиметься щороку приблизно на 4% і до 2032 року становитиме вже 587 млн ​​рублів.

Тому ДТЛК пропонує експлуатантам передавати літаки в лізинг на десять років за ставкою 5,4 млн рублів на місяць. Водночас лізингодавець намагається налагодити роботу з ними, і може навіть піти на поступки в ставці.

За час роботи над створенням "Байкалу" вартість літака змінювалася кілька разів. І це попри те, що в умовах конкурсу Мінпромторгу було вказано, що ціна борту не повинна перевищувати 120 млн руб.

Зауважимо, що літаки ще на етапі розробки і не створені, тому навіть ціна в 455 млн рублів не кінцева, і вона може змінитись. На це вплинуть санкції Заходу проти Росії та поганий стан літаків, які використовують зараз. Адже наразі вже не вистачає деталей для ремонту радянський Ан-2, які раніше поставляли з Європи.

Раніше "Телеграф" розповідав про падіння російського бомбардувальника Ту-22М3. Вже відома доля екіпажу.