Усе заради російських жінок: європейський гігант косметики пояснив, чому продовжує працювати в РФ

Читать на русском
Автор
1285
Avon має величезний завод у Московській області
Avon має величезний завод у Московській області. Фото Колаж "Телеграф"

Обіцяли піти з РФ після вторгнення в Україну, але …

Гігант по виробництву косметики Avon зазнав критики за підтримку зв'язків з Росією, попри триваючу війну в Україні. Зокрема, компанія продовжує активну діяльність у РФ та навіть набирає персонал на заводі у Московській області.

Про це пише BBC. Штаб-квартира Avon знаходиться у Великобританії, а діяльність у Росії компанія почала вести близько 30 років тому.

Свої дії виробник косметики виправдовує тим, що надає "важливу підтримку" жінкам, чиї засоби до існування залежать від їхнього бізнесу. У компанії називають Росію — ключовим ринком для гіганта краси.

Прессекретар Avon сказав: "Avon Росія підтримує жінок у Росії через заходи, що фінансуються на місцевому рівні, щоб підтримати їхній бізнес із соціальних продажів. Ми розглядаємо це як важливу підтримку для жінок, чиї засоби до існування залежать від їхнього бізнесу Avon".

Хотіли вийти, але не вийшли

На початку вторгнення в Україну Avon оголосила, що припиняє інвестиції та призупиняє експорт своїх косметичних засобів з Росії на інші ринки, включаючи нашу країну.

Проте BBC виявила, що все ще можна зареєструватися як новий торговий агент для фірми в Росії, при цьому новобранцям пропонуються подарунки, грошові бонуси та навіть відпустка за досягнення цілей.

Вебсайт пропонує громадянам Росії старше 18 років доступ до "знакових, високоякісних продуктів" і описує додатковий дохід, який вони могли б отримати, створюючи своє "власне життя" як експерт з краси.

Після онлайн-реєстрації BBC отримала вітальний електронний лист із можливістю розпочати програму продажів "Легкий старт" і контактну інформацію для місцевого координатора.

Марк Діксон, засновник агентства Moral Rating Agency, яке проводить кампанії проти компаній, які ведуть бізнес у Росії, звинуватив Avon у "знищенні моралі" через продовження деяких операцій у країні, тоді як її материнська компанія Natura & Co висловлює стурбованість "усіма людьми, які постраждали від цього". неприпустима агресія" в Україні на своєму сайті.

Пан Діксон закликав Україну заборонити Avon працювати в країні, а "армію представників Avon" і споживачів "зайняти позицію".

"Як (Avon — ред.) може добросовісно продавати товари для жінок і дітей від компанії, яка підтримує економіку, що стоїть за вторгненням Путіна в Україну?" — запитав він.

Завод Avon у Росії має чималі потужності досі

З 2004 році в Підмосков'ї працює гігантський завод компанії Наро-Фомінськ, де випускається понад 220 найменувань косметики та парфумерії. За весь час роботи там було виготовлено понад 2,5 мільярда одиниць.

Завод на мапі

В Avon розповіли ВВС, що зараз завод у Наро-Фомінську обслуговує виключно російський ринок. Приблизно на початку війни в Україні компанія повідомила інформаційному агентству "Інтерфакс", що розглядає можливість перенесення виробництва для ринків Східної Європи з Наро-Фомінська до Польщі та, здавалось, виконала цю обіцянку.

Але наприкінці жовтня минулого року контактна особа розмістила замовлення в компанії Avon у Росії, три з чотирьох продуктів, які вони отримали, були вироблені на заводі в Наро-Фомінську, причому один — у Польщі.

Раніше "Телеграф" писав, що виробника та постачальника морепродуктів Viciunai Group, більш відомого під брендом Vici, внесено до переліку міжнародних спонсорів війни. Таке рішення ухвалило Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).