Ви з роду вправних воїнів, якщо ваше прізвище звучить так (перелік)

Читать на русском
Автор
1803
Українці були вправними воїнами здавна
Українці були вправними воїнами здавна. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

У бою козаки мали чим похизуватись

Козацтво займає чільне місце в історії України, впливаючи навіть на те, які прізвища отримували наші предки. Українці, які приєднувались до козаків, могли отримувати прізвиська, які згодом перетворювались на повноцінні родові імена.

Серед них чимало таких, які були не тільки жартівливими, а й вказували на значний рівень підготовки та вправність козака. Про це у своєму дослідженні "Сучасні українські прізвища" мовознавець Юліан Редько.

Якщо ваше прізвище входить у цей перелік, то цілком ймовірно, що ваші предки належали до козаків. До прикладу, родові імена Гардовий, Крамар, Стороженко, Мельниченко, Дегтяр, Наливайко утворились від професії або військового обовʼязку, який виконував козак. А от такі, як Соломаха й Тетеря, походять від видів каші, які були популярними серед козаків.

Серед інших популярних козацьких родових імен наступні:

  • Джура — вказує на те, що носій міг бути послідовником або воїном у минулому і брав участь у боях.
  • Компанієць — прізвище, пов'язане з козаками, які, можливо, служили в легкоозброєному гетьманському полку, відзначалися військовою активністю та військовою майстерністю.
  • Курінний — походить від слова "курінь" та може сигналізувати про належність до воєнних одиниць або воєнної спільноти.
  • Отаманенко — так називали лідерів козаків.
  • Сердюк — отримували наймані піхотинці Запорізького війська.
  • Сотник — це військове звання, яке використовувалось в Гетьманщині, УНР та УПА.
  • Хорунжий — це термін, що вказував на прапороносця в Запорізькій Січі, а пізніше використовувався як військове звання серед Українських січових стрільців та в УНР.
  • Чотар — це посада молодшого офіцера в Українських січових стрільцях.

Чимало козацьких прізвиськ утворювались від назви місця, де козак народився. Звідси й виникли такі прізвища, як Лебединський, Полтавський, Прилуцький, Чугуївець, Волинський, Галицький тощо.

  • Козакам також давали прізвиська, що вказували на особливість їхньої зовнішності, наприклад, Губенко, Горбоніс, Головатий, Чуб, Носенко, Рябко, Легкоступ.
  • Козацькі прізвища могли складатися з кількох слів. Прикладами таких прізвищ є Убийвовк, Неїжборщ, Непийвода, Небийбаба, Паливода, Нагнибіда, Перебийніс тощо.

Раніше "Телеграф" писав про прізвища, які зараз залишились лише в Україні та вважаються дуже рідкісними.