Їх їли майже усі, а зараз згадуємо з посмішкою: топ-5 найпопулярніших смаколиків в СРСР
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 7551
![Смаколики СРСР](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/5/e6/04a33f07-159207c059cbc42aaef1d29ea5d85e65.png?v=8165_1)
Їх обожнювали не тільки діти
У радянські часи дефіцит накладав свій відбиток майже на усе, особливо це стосувалось продуктів та солодощів. Господині годували дітей хлібом з цукром, печивом з маслом і не тільки.
"Телеграф" підготував для вас підбірку найпопулярніших смаколиків з СРСР. Серед них не тільки відомі льодяники "Півники" та сухий кисіль.
Півники
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/4/ad/06eff136-9a518e5fbbbc503927ed37d695a0bad4.jpg?v=7442_1)
На перший погляд, це звичайні льодяники, проте насправді здебільшого це була просто суміш паленого цукру. Його варили, заливали в формочки у вигляді півника або іншої тварини на простій дерев'яній паличці. На смак "півники" були гіркувато-солодкими, проте мали шалений попит.
Згущене молоко
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/f/d8/5d79ab1f-9c74e89f4d652644b844756a6750bd8f.png?v=7442_1)
Однією з найулюбленіших серед смаколиків у дітей була варена згущонка. У радянські часи згущене молоко купували сирим і варили годинами. Або ж готували власноруч з молока, потім їли просто ложкою. Інколи згущонка ставала основою для вафельних тортів, трубочок, а ще з неї робили креми для тортів.
Печиво з маслом
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/a/13/400ea5f4-9d10145d5f99e18319fe1dc7d741213a.jpg?v=7442_1)
Це один з найпростіших десертів, який готувався за пару хвилин. Два печива просто змащували маслом та їли, також додавали туди варення.
Хліб з цукром
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/4/a1/cfbf54b1-1d5e44fdbd8c3080deb4af4c4b056a14.png?v=7442_1)
Цей смаколик можна було приготувати навіть коли вдома за часів дефіцити не було нічого окрім хліба та цукру. Шматочок сірого чи білого змочували водою та присипали цукром. Ті, у кого було молоко могли і в нього занурити хліб.
Сухий кисіль
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/2/13/88f90abf-8e5c1e0a46872e220e6ec38e175ca132.jpg?v=7442_1)
Його, зазвичай, варили господині на кухнях, проте більшість дітей полюбляли його сирим. Так нібито було смачніше.
Раніше "Телеграф" писав, чим у СРСР "зразково" годували гостей у свята.