Не спалюйте листя! 3 геніальні способи перетворити осіннє сміття на супер-добриво для саду
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Опале листя — це не тільки гарний килим на землі. З цього матеріалу можна зробити цінне у багатьох сенсах добриво.
Традиційно опале листя найчастіше утилізують за допомогою спалювання. Але шкоди від цієї процедури у рази більше, ніж користі. Це і шкідливий дим-запах, і знищення корисної мікрофлори, і відсутність естетичності.
А ви знали, що є три способи використання опалого листя?
- перегній або компост;
- укриття зимуючих рослин;
- використання для теплих грядок.
Відмінна альтернатива спалюванню — зробити з листя перегній, який стане чудовим добривом для ваших грядок. На відміну від компосту листовий перегній можна зробити виключно з одного листя. І не треба думати, що він не такий корисний.
Перегній з листя активно підтримує корисні ґрунтові організми, будь то дощові черв’яки, комахи та мікроби, тим самим стимулюючи загальну життєздатність та здоров’я рослин.
Вам також може бути цікаво: Теплі зими – рай для шкідників: коли і чим обробити сад та виноградник восени
Як зробити перегній із листя
Виберіть, де зберігатиметься перегній. Це може бути великий чорний мішок для сміття, в якому робляться дренажні отвори. Або обрізки сітки-рабиці, з яких можна зібрати кошик. Або звичайний ящик для компосту.
У будь-яку з цих споруд накладайте опале листя шарами, чергуючи з невеликою кількістю води та будь-яким азотним добривом (карбамід, сечовина або будь-яка селітра, які прискорюють процеси розкладання). Кожні два тижні слід перемішувати цю суміш за допомогою вил, при необхідності поливати водою. При цьому відбувається надходження кисню в перегній, і утворення добрива прискорюється.
У період плюсової температури можна пролити компостну купу спеціальними біопрепаратами-деструкторами типу триходерміну. Це не тільки прискорить розкладання листя, а й збагатить майбутній перегній корисними мікроелементами.
Все це не тільки має сприятливий вплив на місцеву екологію, а й дозволяє заощадити на купівлі добрив, які зараз коштують недешево.
Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, як використовувати у господарстві яєчну шкаралупу.