Шольц їде до Байдена: будуть обговорювати Україну

Читать на русском
Автор
1850
Шольц прибуде до Вашингтона у лютому
Шольц прибуде до Вашингтона у лютому. Фото whitehouse.gov

Зустріч двох лідерів пройде у той момент, коли антиукраїнські сили максимально намагаються загальмувати допомогу Києву

У першій половині лютого німецький канцлер Олаф Шольц прибуде з візитом до Вашингтона. Там він зустрінеться з президентом США Джозефом Байденом, щоб обговорити подальшу допомогу Україні у війні проти російських терористів.

Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg. Видання зазначає, що два лідери планують згуртувати підтримку навколо України.

При цьому зараз не кращі часи для питання України – Конгрес США загруз у власних політичних суперечках щодо забезпечення безпеки кордонів Сполучених Штатів, та не може виділити Україні обіцяні 61 млрд доларів США. А у Європейському Союзі через позицію проросійського Віктора Орбана, прем'єра Угорщини, є затримки з пакетом у 50 млрд євро.

Джерела, знайомі з планами Байдена та Шольца, сказали виданню, що зустріч орієнтовно пройде протягом другого тижня лютого. Питання підтримки України буде на зустрічі найголовнішим.

Зазначимо, що Берлін потроху перетворюється на локомотив допомоги Україні. Зокрема Берлін збільшить військову допомогу Україні 2024 року. На неї виділять понад 7 млрд євро, а не 4 млрд, як планувалося раніше.

А днями Олаф Шольц закликав країни Європейського Союзу надати цього року більшу військову підтримку Україні. На його думку, постачання зброї для України заплановане більшістю країн-членів ЄС, але "у будь-якому разі надто малі".

Раніше "Телеграф" писав, як змінилася підтримка України з боку Німеччини. Згідно з даними Інституту Кіля, від 24 лютого 2022 року Берлін виділив понад 17,1 мільярда євро військової допомоги Україні. Це не зрівняється з 42 мільярдами євро від США, але це більш ніж удвічі більше, ніж інвестиції Великої Британії (7 мільярдів) і в 34 рази більше, ніж від Франції.