Вибори в США: що може піти не за планом і як це позначиться на Україні

Читать на русском
Автор
3646
Експерти впевнені, що переможця і програвшого розділятимуть лічені відсотки
Експерти впевнені, що переможця і програвшого розділятимуть лічені відсотки. Фото Колаж "Телеграф"

До переобрання президента залишилось 9 місяців

Президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024-го року. Наразі головними претендентами на пост глави держави є Джо Байден і Дональд Трамп. Водночас, судові процеси проти останнього і міграційна криза, яка розхитує крісло під діючим президентом, можуть кардинально змінити хід подій.

"Телеграф" з'ясовував, що може завадити лідерам передвиборчих перегонів здобути перемогу і як підготовка до зміни влади в США вплине на обсяги допомоги Україні.

Де і коли обиратимуть

Президентська кампанія в США вже триває. Перші кокуси (дискусії, за результатами яких формуються групи підтримки кандидатів) Республіканської партії вже позаду.

Наступною визначною датою стане так званий "Супервівторок", коли на території 15 штатів відбудуться праймеріз, на яких обиратимуть делегатів на національні зʼїзди обох партій. Саме вони у подальшому визначать кандидатів у президенти.

Влітку в Мілуокі та Чикаго будуть висунуті кандидати, а у Техасі відбудуться дебати. Хто стане новим президентом США, ми дізнаємося наприкінці осені, а вже у січні 2025-го відбудеться інавгурація.

А кандидати — хто?

Попри те, що, згідно з численними опитуваннями, наразі діючий президент США Джо Байден і екс-очільник Білого дому Дональд Трамп є беззаперечними лідерами в своїх партіях, ймовірність зміни кандидатів все ж залишається.

Зокрема, Дональд Трамп може зійти з дистанції через низку судових процесів, в яких він фігурує як обвинувачений. Якщо політика визнають винним по всім висунутим пунктам, він ризикує отримати реальний термін ув'язнення аж на 136 років. Судові засідання розпочнуться вже 25 березня.

Втім, навіть якщо політику вдасться уникнути в'язниці і він обмежиться умовним терміном, перешкодою на шляху до президентського крісла може стати заборона на участь у виборах через наявність судимості. Хоча відповідної норми в законі про американські вибори немає (ба більше, у 1920 році кандидат Юджин Дебс балотувався просто з тюрми), останнє слово у цьому питанні буде за Верховним судом США.

Головний опонент Трампа – діючий президент Джо Байден – також може зіштовхнутися зі складнощами. По-перше, рейтинг політика стрімко падає на тлі міграційної кризи в Техасі та загострення конфлікту на Близькому Сході. У першому випадку Байдена звинувачують у бездіяльності в питанні захисту держави від зовнішньої загрози, а у другому – в тому, що він допустив ескалацію та надмірне затягування бойових дій боку Ізраїля в Секторі Газа.

Крім того, обидва політики є людьми похилого віку. Згідно з опитуванням Wall Street Journal, 73% американців вважають, що 81-річний Байден занадто старий, щоб претендувати на другий термін. Аналогічної думки щодо 77-річного Трампа притримуються 47% респондентів.

За словами політичного аналітика Олексія Буряченка, суто теоретично, цілком можливо, що вже в середині літа представники обох партій вирішать висунути на вибори і підтримати більш молодих кандидатів без шлейфа проблем і скандалів, пов'язаних з їхнім іменем.

"З одного боку, виборча система США заточена під сталі орієнтири. Тому з великою долею вірогідності в цій грі залишаться діючі лідери. З іншого боку, враховуючи сьогоднішню політичну турбулентність в США, я б не виключав варіант пошуку обома партіями необхідних балансів та компромісів у вигляді нових представників на виборах.

Важливим нюансом є те, що для цього заміна гравців повинна відбутися в обох командах, адже в партіях розуміють: "нова кров", скоріше за все, програє сталому лідеру. Тобто, сценарія може бути два: або все залишається як є, або змінюється кардинально з обох сторін", – каже експерт в коментарі "Телеграфу".

Альтернативні варіанти

Попри те, що після зняття кандидатури Рона ДеСантіса на користь Дональда Трампа, останній отримав більше шансів на перемогу, конкуренти у нього все ще є.

Так, у разі винесення судом заборони на балотування через судимість, місце екс-президента у виборчих перегонах може зайняти республіканка Ніккі Гейлі, яка вже заявила, що не збирається відмовлятися від претензій на президентське крісло щонайменше до "супервівторка" 5 березня.

За словами політичного експерта центру "Об'єднана Україна" Петра Олещука, наразі шанси Гейлі на перемогу в праймеріз не надто високі. Втім, якщо Трамп вибуде з гри, політикиня може скласти гідну конкуренцію Джо Байдену.

"Праймеріз не завершені, а отже, теоретично, може статися що завгодно. Хоча, суто з процедурної сторони, заміна кандидата на цьому етапі може бути складною. Той факт, що Гейлі досі не оголосила про вихід з виборчої кампанії, свідчить про те, що вона тримає на думці перспективу зняття кандидатури Трампа за рішенням суду.

І ось тут найцікавіше. Як показують дослідження, Гейлі перемагає Байдена більш ефективно, ніж Трамп. Співвідношення відсотків на її користь проти Байдена вищі, аніж у випадку його протистояння з Трампом", – каже політолог в коментарі "Телеграфу".

На відміну від Трампа, його головний конкурент має менше приводів для хвилювання. За словами голови ГО "Інститут Американістики", аналітика "Інтерньюз-Україна" Владислава Фарапонова, сценарій, за якого чинний глава держави не отримує номінацію, вкрай маловірогідний.

Принаймні, поки що в історії американської политики такого не траплялося. Експерт пояснює: президент завжди акумулює навколо себе і партію в обох палатах Конгресу, і активістів на місцях, тому реальних опонентів у Байдена наразі немає.

Зокрема, на праймеріз у Нью-Гемпширі було багато кандидатів, але вони отримали лише кілька десятків голосів.

"Цікаво, що законодавство цього штату передбачає проведення першого праймеріз у виборчому циклі. Але демократи 2020 року вирішили зробити подарунок Південній Кароліні, після чого, власне, Байден і став на переможний шлях у тодішньому праймеріз. Тоді у Нью-Гемпширі підійшли до цих змін креативно і запропонували виборцям своєю рукою вписати кандидата Байдена на бюлетені. Попри те, що його офіційно не було в переліку, він переміг за рахунок ось цих вписувань. Це демонстрація рівня підтримки", – каже експерт-американіст в коментарі "Телеграфу".

За словами Владислава Фарапонова, сьогодні вже ані міграційна криза, ані події на Близькому Сході не здатні розхитати крісло під Байденом в рамках Демократичної партії.

Вплив на Україну

Про те, що цьогорічні вибори в США безумовно матимуть вплив на підтримку України з боку Заходу, президент Володимир Зеленський говорив ще влітку 2023 року. Вже тоді питання стояло лише у тому, які саме наслідки матиме вибір американців.

Сьогодні глава держави декларує готовність говорити з майбутнім президентом США, навіть якщо це буде Дональд Трамп, відомий своїм вкрай прагматичним ставленням до війни в Україні.

"Я поспілкуюся з ним. Ви знаєте, я людина абсолютно відверта. Якщо його формат (пропозицій щодо завершення війни ред.) призведе до миру і йому достатньо 24 годин — я буду дуже щасливим президентом. Тому що я знаю, скільки за одну добу ми втрачаємо людей", – сказав Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

З тим, що Україні не варто побоюватися зміни влади в США – хто б до неї не прийшов – погоджується й експерт-американіст Владислав Фарапонов. За словами аналітика, вплив виборів на обсяги і темпи допомоги нашій державі відчувається вже зараз, адже це та гостра тема, на якій (форсуючи процеси або гальмуючи їх) можна "зіграти" для досягнення політичних цілей.

Крім того, хто б не очолив Білий дім, його політична сила намагатиметься привласнити собі усі здобутки в питанні підтримки України і боротьби з державою-агресором.

Ще одним проявом впливу є дезінформаційна кампанія, яка зараз ведеться РФ проти України для формування тих чи інших наративів в американському політикумі та суспільстві напередодні виборів.

"Навколо кандидатів у президенти циркулює дуже багато інформації щодо того, як саме ми використовуємо допомогу Заходу. Зокрема, фейки про те, що ми буцімто не зацікавлені у завершенні війни, адже хочемо й надалі "сидіти" на траншах. Ці наративи ми повинні розбивати.

Нам потрібно максимально ефективно використовувати партнерство України та США, щоб нас боялися у Росії. Щодо Трампа, слід розуміти, що це вже не той політик, яким він був за першої каденції. Тому не варто згадувати його давні заяви. Якщо він хоче і може завершити цю війну, з цим потрібно працювати, адже ми теж цього хочемо", – каже експерт.

Час від часу в інформаційному просторі здіймаються хвилі панічних публікацій про "втому США від війни в Україні". Буцімто, пересічні американці незадоволені витратами держбюджету на підтримку нашої країни і хочуть, аби влада приділяла більше уваги внутрішнім проблемам.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що деякі з кандидатів у президенти США робитимуть ставку саме на цю категорію електорату і будуватимуть свою кампанію на обіцянках "оптимізувати" витрати на допомогу Україні.

За словами Олексія Буряченка, ці побоювання є безпідставними. Доказом цього є результати опитування, проведеного Reuters/Ipsos у червні 2023 року. Зокрема, дослідники зафіксували різке зростання підтримки американцями передачі зброї Україні: 65% порівняно з 46% у травні. Загалом за постачання американської зброї виступають 81% демократів, 56% республіканців і 57% незалежних.

Таким чином, хто б не претендував на президентське крісло в США, якщо він дійсно хоче в нього сісти, тема допомоги Україні повинна використовуватися ним виключно у позитивному сенсі.