Останній бій Трампу дасть колишня бухгалтерка з родини індійських іммігрантів Ніккі Гейлі

Читать на русском
Автор
2708
Відкриті джерела

Суперниця Трампа хоче посилити боротьбу з незаконною міграцією, знизити податки та повернути США на міжнародну геополітичну арену

Сьогодні політичні експерти називають претендентку на пост президента США Ніккі Гейлі останнім шансом Республіканської партії США позбутись Дональда Трампа. Щоправда, в Україні її ім’я не настільки відоме, як у Штатах. Тож "Телеграф" розбирався — хто така Ніккі Гейлі.

Ранні роки

Ніккі Гейлі народилась 20 січня 1972 року в місті Бамберг, штат Південна Кароліна в сім’ї сикхських мігрантів з Індії.

"У шкільній виставі на День подяки їй дали роль Покахонтас. Хлопці танцювали навколо неї, "виконуючи американський індіанський прийом "улюлюкання", як вона пізніше казала. "Чи розуміли вони, що я не та індіанка?" — дивувалася вона. "Чому я не можу бути пілігримом? (Пілігрим один з персонажів які асоціюються з Днем подяки)" — думала вона про себе"пише Politco.

Батько майбутньої кандидатки викладав у коледжі Вурхіз, мати ж мала власний бізнес з виробництва одягу, в якому Ніккі, до речі, займалась бухгалтерією, доки не вступила до Університету Клемсона, де також вивчала бухгалтерський облік.

Сім’я

Ніккі одружена з Майклом Гейлі. Вони познайомились в університетські роки, тоді Майкла звали Біллом, але майбутня кандидатка була не згодна. "Ти просто не схожий на Білла", — сказала вона йому. І так вона почала називати його за його другим ім'ям (в американській культурі друге ім’я є формальністю).

Ніккі та Майкл Гейлі, 2022 рік
Ніккі та Майкл Гейлі, 2022 рік

"Всі, хто знав його до мене, знають його як Білла, — як вона одного разу сказала, — а всі, хто познайомився з ним після мене, знають його як Майкла".

Майкл працює в Міністерстві оборони США, а також є офіцером Національної гвардії Південної Кароліни. Подружжя має двох дітей — дочку Рену та сина Наліна.

Ніккі Гейлі з чоловіком Майклом Гейлі та їхніми дітьми Реною та Наліном
Ніккі Гейлі з чоловіком Майклом та дітьми Реною та Наліном
Ніккі та Майкл Гейлі з донькою Реною та зятем Джошем Джексоном
Ніккі та Майкл Гейлі з донькою Реною та зятем Джошем Джексоном

Політична кар'єра

Свою політичну кар'єру Гейлі почала 2004 року, висунувшись на пост у Палаті представників. Як каже Ніккі, її надихнула промова Гіларі Клінтон в Бірмінгемському університеті, де та сказала: "Коли розмова заходить про жінок, які висувають свою кандидатуру на певну посаду, часто висловлюють аргументи проти, проте насправді ці аргументи можна сприймати як мотивацію для жінок брати участь у політиці".

2010-го Гейлі стала наймолодшим губернатором Південної Кароліни та першою жінкою на цій посаді.

На президентських виборах 2016 року пані Ніккі підтримала конкурента Трампа від Республіканської партії — Марко Рубіо. Так Гейлі прокоментувала фінальний тур виборів, в який пройшли Трамп та Клінтон: "Це було соромно для обох партій. Це не те, на що заслуговує ця країна, але це те, що ми маємо".

Після приходу Трампа до влади Гейлі призначили представницею США при ООН. Після того як 2018 року Ніккі добровільно пішла у відставку, New York Times описали її як "найрідкіснішого з призначенців Трампа: того, хто може покинути адміністрацію, зберігши при цьому гідність".

Передвиборчі перегони

Пані Гейлі виступає кандидатом від старої гвардії Республіканської партії з більш поміркованими поглядами, аніж Трамп, як пише Newyorker: "Вона отримує голоси норміз — республіканців старої школи: консерваторів, які виступають за обмежений уряд і вільні ринки, які вважають Джона Маккейна героєм, а Росію — смертельним ворогом". Також кампанію Гейлі підтримують донори Республіканської партії з Волл-стріт, які не задоволені Трампом.

У своїй передвиборчій програмі кандидатка з Південної Кароліни пропонує посилити боротьбу з незаконною міграцією, знизити податки і повернути США на міжнародну геополітичну арену. Однак на відміну від Дональда Трампа та його прибічників з "Америка понад усе" (близька до Трампа група республіканців у Конгресі, які не бачать причин для підтримки України Сполученими Штатами), Гейлі сприймає російську агресію в ширшому контексті.

"Це не війна за Україну. Це війна за свободу. Бо якщо Росія захопить Україну, вони скажуть, що Польща і країни Балтії будуть наступними, і ми матимемо світову війну. Якщо Росія переможе, ви можете бути впевнені, що Китай захопить Тайвань, а Іран отримає атомну бомбу…"Якщо вони (росіяни) програють, це скаже кожному диктатору і ворогу Заходу: "Не зв'язуйтеся з нами".

Що каже Гейлі про своїх конкурентів? "У мене інший стиль і підхід, аніж у Джо Байдена і Дональда Трампа. Жодної драми. Жодних вендет. Жодного ниття. Тільки результати", — написала кандидатка на своїй сторінці в соцмережі Х (колишній Twitter). Ніккі також зауважує, що обидва топ-кандидати: Трамп та Байден, доволі похилого віку і не в змозі виконувати президентські зобов’язання ефективно.

Трамп та Байден
Обидва топ-кандидати доволі похилого віку, зауважує Ніккі Гейлі

Натомість прибічники Трампа називають Ніккі кандидатом від глобалістів і демократів. На виступі в Нью-Гемпширі Дональд Трамп сказав: "Кожна корумпована і зловісна група, з якою ми боролися протягом останніх семи років, на її боці". Також прибічники Трампа звинувачують Гейлі у брехні, адже 2021 року та зробила заяву, що не буде балотуватися на виборах 2024.

Чи може Гейлі перемогти Трампа?

Ніккі хоч і програла два штати Трампу, все одно її кампанія показує позитивну тенденцію. Так от після Айови розрив в голосах Між Трампом та Гейлі скоротився з 30% до 11%. Як показує кейс Нью-Гемпширу, Гейлі може обійти колишнього президента в штатах з освіченішим та менш релігійним населенням (в Нью-Гемпширі Ніккі Гейлі отримала більшість в містах де переважну кількість населення складає середній клас з вищою освітою), натомість програє в штатах з біднішими та малоосвіченими американцями.

Ніккі Гейлі
Передвиборча кампанія Ніккі Гейлі має позитивну тенденцію - її пітримують у штатах з більш освіченим населенням

Нагадаємо, що раніше "Телеграф" вже робив огляд кандидатів на пост президента США. Крім Гейлі та Трампа за прихильність народу хочуть поборотись чинний президент Джо Байден, Роберт Кеннеді-молодший, Дін Філіпс та Маріанна Вільямсон.