"Серйозних наслідків не буде": в Раді прокоментували розрив дипвідносин України та Малі

Читать на русском
Автор
Олександр Мережко оцінив наслідки розриву дипвідносин з Малі Новина оновлена 06 серпня 2024, 01:00
Олександр Мережко оцінив наслідки розриву дипвідносин з Малі. Фото Соцмережі

Більшість країн Африки та Півдня не визнає псевдоуряд Малі, який прийшов до влади через військовий переворот

Рішення проросійського самопроголошеного "перехідного уряду" Малі розірвати дипломатичні стосунки з Україною не буде мати для Києва жодних серйозних наслідків. Хунту, яка загніздилася у Малі та діє під контролем російських терористів, не поважають навіть серед країн Африки.

Про це сказав голова комітету Верховної Ради із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко у коментарі Інтерфакс-Україна. Він нагадав, що навіть усталених відносин між двома країнами зараз немає.

"Серйозних наслідків не буде, оскільки якихось усталених відносин між Малі та Україною на сьогоднішній день немає", – запевнив нардеп.

При цьому, додав Мережка, дії "уряду" Малі не вплинуть на відносини України з країнами Глобального Півдня. Причина проста – переважна більшість з них навіть не визнає цей псевдоуряд, який прийшов до влади через військовий переворот.

"Річ у тім, що в Малі стався військовий переворот, який засудило ООН. Наразі у цій країні перебуває військова хунта, яка загалом не користується повагою серед країн Африки та держав Глобального Півдня", – пояснив Мережко.

Нагадаємо, що не так давно повстанці-туареги в Малі розгромили спільну колону урядових військ та вагнерівців. Десятки російських найманців було вбито та поранено. Також багато з них було взято в полон.

Згодом "Телеграф" повідомив, що повстанці-туареги з Малі запропонували передати полонених вагнерівців Україні. Це має стати жестом підтримки та солідарності з українцями.

Після цього так звані "уряди" двох африканських країн, Малі та Буркіна-Фасо, оголосили про розрив дипломатичних відносин з Україною нібито через "підтримку міжнародного тероризму" та "неонацизм" української влади. Пікантність у тому, що обидва "уряди" не є легітимними, до влади прийшли через військові перевороти, влаштовують теракти проти власного народу та національних меншин, утримуючись при владі завдяки підтримці російських терористів та китайських комуністів.