Олімпійський шанс для тенісисток: командний ЧС як відбір до Парижа

Читать на русском
Автор
Збірна України йде за олімпійськими путівками Новина оновлена 16 лютого 2024, 15:53
Збірна України йде за олімпійськими путівками. Фото facebook.com/UTTFofficial

Нове покоління жіночої збірної України з настільного тенісу може потрапити, на головний старт чотириріччя

16 лютого у Пусані (Південна Корея) стартував командний чемпіонат світу з настільного тенісу. Цей турнір є останньою нагодою для жіночої збірної України кваліфікуватися на Олімпійські ігри-2024 у Парижі. Українки перебувають у числі 40 найкращих збірних світу, які потрапили до числа учасниць ЧС-2024. Водночас, такої можливості, на жаль, позбавлені українських чоловіків, які не потрапили в аналогічний чоловічий турнір.

Головним завданням нашої жіночої команди є потрапляння у вісімку найкращих команд – ¼ фіналу. Саме стільки путівок буде розіграно на чемпіонаті світу. Свій шанс на перемогу в європейському кваліфікаційному турнірі наша команда вже втратила, там єдину путівку здобула збірна Німеччини, а розраховувати на те, що нашу команду буде відібрано на Ігри в останній момент, як найкращу за рейтингом на березень 2024 року серед тих, що не потрапили, практично не доводиться.

Складнощі олімпійського відбору

На Олімпійських іграх-2024 у командному турнірі будуть представлені по 16 чоловічих та жіночих збірних. На даний момент, на Ігри до Парижа вже відібралися по 7 національних збірних. По-перше, це представники Франції як країни-організатора Ігор. По-друге, це переможці регіональних кваліфікаційних турнірів – жіночі команди Австралії, Бразилії, Китаю, Єгипту, Німеччини та США, а також чоловічі команди Австралії, Бразилії, Канади, Китаю, Єгипту та Швеції.

Ще по вісім команд буде відібрано на чемпіонаті світу, який сьогодні і розпочався у Пусані. А останні 16-ті путівки, чоловіча та жіноча команди-щасливчики отримають відповідно до рейтингу Міжнародної федерації настільного тенісу (ITTF) на березень 2024 року.

В ідеалі, нашій жіночій команді треба було б потрапити до чвертьфіналу цьогорічного ЧС. Але з урахуванням того, що у змаганнях беруть участь збірні, які вже кваліфікувалися на Ігри, можна показати і скромніший результат. Головне – потрапити до вісімки найсильніших серед тих, хто ще не отримали заповітну путівку до Парижа.

У чоловічої команди, на жаль, всі шанси на поїздку влітку до Парижа вже давно втрачені.

Бронзові призери Євро, п’яті у світі

Тим часом наша жіноча команда добре відома на міжнародній арені і на неї серйозно налаштовуються. Досить сказати, що у 2015-му році українки вибороли "історичну" бронзову медаль чемпіонату Європи, а у 2018-му посіли 5-е місце на чемпіонаті світу. Втім, то покоління українського настільного тенісу вже завершило свої виступи. Маргарита Пісоцька, Ганна Гапонова та Тетяна Біленко на турнірі 9-річної давнини програли лише збірній Румунії – у півфіналі, проте зуміли досягти "медальної висоти" європейського масштабу.

Через три роки у цьому ж складі команда поступилася у чвертьфіналі чемпіонату світу, за крок до виходу до півфіналу – четвірки найкращих команд планети. І нинішньому поколінню збірної є чого прагнути і з кого брати приклад.

До речі, Маргарита Пісоцька є найтитулованішою українською тенісисткою за всі роки Незалежності. Крім тієї бронзи у командному чемпіонаті Європи-2015, вона також має на рахунку і три особисті медалі – два срібла чемпіонатів Європи-2018 та -2019, та бронзу турніру 2015 року. Щоправда, на чемпіонатах світу дістатися медальних висот спортсменці не вдалося.

Нові лідери з амбіціями

У складі збірної України виділяється Соломія Братейко. Разом із нею, на нинішньому ЧС у команді виступають Анастасія Дмитренко, Вероніка Матюніна та Іоланта Євтодій. 24-річна Соломія входила навіть до Топ-100 світового одиночного рейтингу (96 місце у рейтингу ITTF). Спортсменка народилася у селі Андріївка Львівської області, й саме у цьому селі була секція настільного тенісу і доля майбутньої спортсменки, можна сказати, була вирішена наперед. А з 2018 року Соломія – незмінна чемпіонка України в одиночному розряді. На міжнародній арені вона виступає за клуби Чехії та Німеччини.

У першому матчі чемпіонату світу українки виграли у збірної Хорватії в запеклій боротьбі з рахунком 3:2. Братейко, як і належить лідеру, виграла обидва свої матчі, а вирішальне третє очко команді принесла Димитренко. То була друга гра Анастасії на нинішньому командному ЧС, першу вона програла. Також свою гру програла юна 17-річна Матюніна. Втім, для Вероніки це лише початок "дорослої" кар’єри.

Ну а Іоланта Євтодій поки що виконує роль запаснрї. У матчі з хорватками вона участі не брала.

Потрапити у вісімку

За регламентом чемпіонату світу, і в чоловічому, і в жіночому турнірах, 40 команд розбито на 8 груп – по 5 у кожній. Окрім Хорватії, у групі зі збірною України присутні також команди Франції, Єгипту та Чехії. У суботу, 17 лютого, українки зіграють із француженками, потім буде день відпочинку, 19 лютого на нас чекає зустріч з єгиптянками, а 20-го – з Чехією.

При цьому чотири збірні з п’яти в кожній із групи виходять у плей-офф, 1/16 фіналу, компанію 32 найсильніших команд світу. І перемога над хорватками є дуже важливою для нашої команди зі стратегічної точки зору. Вона дозволяє практично не турбуватися про путівку до плей-офф, куди не потрапляє лише явний аутсайдер групи.

А далі? Далі збірній України потрібно, в ідеалі, потрапити до вісімки найсильніших – ¼ фіналу ЧС. Але, ясна річ, що в Пусані виступають команди, які вже здобули путівки на головний старт року та спортивного чотириріччя в цілому. І перемога вже у першому раунді плей-офф та вихід до 1/8 фіналу вже суттєво спростить завдання нашої збірної. Можливо, що за підсумками другої стадії плей-офф (1/8 фіналу) будуть проведені додаткові матчі між командами-претендентами на олімпійську путівку. Але, у будь-якому разі, шанси на олімпійську путівку у жіночої збірної України є досить вагомими.

***

Півроку тому у вересні на чемпіонаті Європи-2023 українська збірна дійшла до 1/8 фіналу чемпіонату Європи, де програла команді Німеччини. Тоді Соломія Братейко, Анастасія Димитренко та Ганна Гапонова програли свої матчі досвідченій команді Німеччини. Тільки Соломія зуміла взяти одну партію (1:3), в той час як Анастасія та Ганна програли всуху (0:3).

Зараз вихід у 1/8 фіналу буде, за певних розкладів, чи не схожий на перемогу. Адже головне завдання для нашої команди – потрапити на Олімпійські ігри.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу