Коломойський загубив кар’єру одного з найперспективніших футболістів України: як це було

Читать на русском
Автор
1558
Ігор Коломойський Новина оновлена 16 серпня 2024, 14:46
Ігор Коломойський. Фото Телеграф

У гравця зірвався трансфер в англійський "Ліверпуль" через позицію власника "Дніпра" Ігоря Коломойського

Перший тренер легенди "Дніпра" та національної збірної України з футболу Євгена Коноплянки — Юрій Кевлич, вважає, що колишній власник дніпровського клубу Ігор Коломойський загубив кар’єру його вихованця. Коноплянку треба було відпускати із "Дніпра" набагато раніше.

Про це він розповів в інтерв’ю сайту zbirna.com.

Зокрема, Юрій Кевліч зауважив: "Якби він грав в Англії, як я говорив йому і радив, то це був би інший рівень сприйняття його як гравця. А так він пішов хибним шляхом завдяки своїм агентам. Так би мовити, "чудовий президент " футбольного клубу "Дніпро" (Ігор Коломойський — ред.) спрацював, перешкодив йому. Він повинен був переходити до "Ліверпуля". Тоді навіть на один день відкрили трансферне вікно. "Ліверпуль" домовився, все було погоджено. Але ви знаєте, як у нас все вирішується. Я вважаю, що йому зламали кар’єру.

А на запитання, "Коли востаннє спілкувалися з Євгеном чи його батьками?", Юрій Кевліч відповів: "Ми підтримували контакт до його переходу до іспанської "Севільї". Чи був далі конфлікт? Ну, по-перше, "Дніпро" досі не розрахувався з ДЮФК Олімпік (Кропивницький) Досі там посилаються на те, що Коломойський сидить і гроші від Коломойського ви не отримаєте. Потім з’явився "Дніпро-1", і ви бачите, де він нині. Ось це наш футбол, як кажуть. Люди, які вкладають гроші в нього, напевно, не до кінця розуміють, що вони роблять і для чого".

Ігор Коломойський був президентом ФК "Дніпро" у 1996-2019 роках. З ним команда завойовувала медалі чемпіонату України і дійшла до фіналу другого за значимістю єврокубка Ліги Європи. У 2019-му Коломойський, фактично, знищив команду, шляхом розформування, припинивши фінансування клубу. При цьому, команда практично розпалася ще після закінчення сезону 2016/17, коли вилетіла в другу за значимістю Першу лігу.

Коломойський — український олігарх, політик і колишній управлінець, співвласник групи "Приват", відомий корупціонер. У 2020 році, за оцінкою OCCRP, входив до четвірки найбільших корупціонерів світу, через звинувачення в крадіжці 5 млрд $ Приватбанку через низку офшорів. Колишній член наглядових рад "Приватбанку", нафтопереробного комбінату "Нафтохімік Прикарпаття", а також нафтовидобувної компанії "Укрнафта". 2 березня 2014 — 24 березня 2015 — голова Дніпропетровської ОДА. У вересні 2023-го року СБУ, Бюро економічної безпеки та Офіс генпрокурора вручили Коломойському підозру за статтями 190 і 209 КК: шахрайство і відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом. Його було заарештовано із заставою в 500 млн грн і оголошено підозру у відмиванні великої суми коштів шляхом виведення за кордон.

Один із найвідоміших українських футболістів 34-річний Євген Коноплянка цього літа офіційно оголосив про завершення своєї кар’єри. Він грав за "Дніпро", "Севілью", німецький "Шальке-04" та "Шахтар", але, на думку фахівців, так і не зумів повністю розкрити свій потенціал.