Зекономити заряд і не вбити батарею: 6 порад водіям електрокарів взимку

Читать на русском
Автор
Зарядка електрокара
Зарядка електрокара. Фото marketwatch

Ці прості поради допоможуть у керуванні електрокаром взимку

Обмежений запас ходу чи проблеми із заряджанням електрокарів у холодну погоду — суттєвий удар по репутації авто з електроустановкою. Проте ці факти — не більше ніж міфи.

Ви зможете зберегти заряд батареї і не знищити її холодними місяцями, якщо будете знати їхню конструкцію та плануватимете поїздки на електрокарі взимку. Видання Marketwatch розповідає про 6 нюансів з використання електричного авто у холодну пору року.

Наскільки добре ви знаєте свій електрокар?

Перш за все, при підготовці до зими потрібно дізнатися якомога більше про свій електрокар. Про його можливості, обмеження, запас ходу, а також наскільки точно сам ТЗ оцінює час автономної роботи, який залишився.

Щоб зрозуміти це, потрібно кілька разів виїжджати на електрокарі весь заряд. Також прочитайте інструкцію, у якій виробник розповідає, на скільки відсотків автономність авто знижується при низьких температурах.

Плануйте маршрут ретельно

Взимку електрокар швидше розряджається, тому, плануючи поїздку, потрібно враховувати кількість та віддаленість зарядних станцій. Враховуйте, що запас ходу залежить також від того, як ви їздите: чи рухаєтесь вгору, чи різко прискорюєтесь тощо.

Придумайте резервний план

Через те, що електромобілі отримали надзвичайне поширення у 2023 році, ви можете зіштовхнутися з великими чергами на заправних станціях. Тому враховуйте цей нюанс з розрахунком, що ви можете дістатися у потрібну точку на карті трішки пізніше, ніж планували.

У холодну погоду електрокар довше заряджається

Зазвичай електрокари у холодну погоду довше заряджаються. Це ще одна причина додати трішки часу до вашого графіка на довшу зарядку. Може бути зручно заряджати електрокар поблизу ресторанів, торгових центрів тощо — там, де можна максимально ефективно використати час.

Підготовка транспортного засобу

Перед кожною поїздкою потрібно провести базовий огляд електромобіля. Покладіть в багажник необхідне обладнання, яке знадобиться під час низьких температур. Залийте рідину для склоочисників, не забудьте перевзути авто на зимову гуму. У багажнику мають бути ланцюги проти ковзання, скребок для льоду, щітка від снігу, насос, теплий одяг або ковдра, ліхтарик та інструменти для дрібного ремонту. Також знадобляться пачка солі або наповнювача для котячого туалету. Вони допоможуть вибратися із замету.

Як правильно їздити, щоб зекономити заряд батареї

Холодна погода зменшує запас ходу авто, тому потрібно їздити ефективно, щоб зберегти заряд батареї максимально. Основні поради такі: користуйтесь функцією рекуперації енергії під час гальмування, розганяйтеся повільно, уникайте надто високих швидкостей та різкого прискорення.

На автомагістралях краще використовувати круїз-контроль. Якщо вам критично потрібно зберегти енергію, не вмикайте клімат-контроль. Детальніше про інші нюанси керування електрокаром дивіться у відео:

Раніше "Телеграф" писав, що один з найкращих електрокросоверів світу продається в Україні за $20 тисяч. Він має запас ходу у 501 км.