"Stand With Ukraine": в Давосі показали картину українського художника, яка має присоромити Захід

Читать на русском
Автор
665
Стояти з Україною Новина оновлена 22 січня 2024, 15:37
Стояти з Україною. Фото Ютуб PinchukFoundation

Картина несе глибокий сенс

Сьогодні, 18 січня, в Давосі, де проходить Всесвітній економічний форум, почався традиційний "Український сніданок", організатором якого є Віктор Пінчук. Логотипом зустрічі стала картина відомого українського художника з Маріуполя.

Про це повідомляють українські ЗМІ. Зазначається, що на ідею теми "Українського сніданку" в Давосі — Stand With Ukraine? — надихнула робота українського художника Микити Кадана, яку придбав Віктор Пінчук у 2023 на благодійному аукціоні в підтримку 93 бригади "Холодний Яр

На стенді зображена фраза "Stand with Ukraine", що в перекладі означає "Стояти з Україною". Слова написані вугіллям стільки разів, що її майже неможливо прочитати. Полотно символізує, що подібні заяви про підтримку озвучили багато разів і вони давно перестали щось означати.

"Ця робота квітня 2023 р. пояснює нашу ситуацію сьогодні. У війні не важливо, чи зробив ти багато. У війні важливо лише, чи зробив ти достатньо — для перемоги. Україні дають надто мало зброї для перемоги, а час минає", — заявив Пінчук.

Микита Кадан – художник, графік, автор інсталяцій. Лауреат головної премії PinchukArtCentre 2011, номінант міжнародної премії Future Generation Art Prize 2012. Його роботи були представлені в Україні та за кордоном, включаючи Index Contemporary Art Centre, Стокгольм (2008), Першу Київську міжнародну бієнале сучасного мистецтва ARSЕNALE мистецтв Лавра (обидві 2012). У своїй творчості художник звертається до інсталяції, графіки, живопису, настінного малюнка.

Зазначимо, що "Український сніданок" (ланч) у Давосі — це традиційний приватний захід, організований з нагоди щорічної зустрічі Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), відбувається щороку з 2005 року з метою просування України в міжнародний порядок денний та об'єднання українських і міжнародних лідерів.

Раніше "Телеграф" писав, чому Китай приділяє мало уваги війні РФ проти України.