Україна хоче налагодити контакт з Китаєм: Кулеба відкрив плани Зеленського

Читать на русском
Автор
Володимир Зеленський та Сі Цзіньпін Новина оновлена 22 січня 2024, 22:33
Володимир Зеленський та Сі Цзіньпін. Фото Колаж "Телеграфу"

Ці переговори передуватимуть важливій глобальній події

Офіційний Київ проводить роботу над організацією переговорів між президентом України Володимиром Зеленським та головою Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіном. Це пов’язано із підготовкою до Глобального саміту миру на рівні лідерів.

Влада України продовжує наполягати на встановленні прямого каналу зв’язку між Зеленським та Сі Цзіньпіном. Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ) у Давосі, інформує Bloomberg.

Як може розвиватися війна між Росією та НАТО

"Є речі, про які вони можуть поговорити… Формула світу Зеленського — це спосіб відновити довготривалий справедливий мир в Україні", — сказав Кулеба.

Україна хоче залучити Китай до зусиль задля досягнення миру. Українську "Формулу" обговорювали в Давосі під час спеціальної сесії, але китайські дипломати її не відвідали. Також на полях ВЕФ Володимир Зеленський заявляв про намір зустрітися із прем’єром КНР Лі Цяном, але йому відмовили у переговорах.

Зазначимо, що Зеленський із Сі Цзіньпіном розмовляли лише один раз. Це сталося у квітні 2023 року. Тоді китайський лідер заявив, що єдиним способом припинити цю війну є мирні переговори.

КНР залишається головним союзником Росії. З моменту вторгнення в Україну співробітництво між державами зміцнювалося. Сі Цзіньпін навіть приймав Путіна в Китаї. Це була одна із небагатьох закордонних поїздок російського диктатора за останні два роки.

Як раніше писав "Телеграф", у Росії виникла нова проблема. Банки Китаю, Туреччини та ОАЕ посилили контроль над фінансовими операціями. Обходити санкції Заходу країні-терористці стає дедалі важче.