"Велосипед не вигадували": Кулеба розповів, чи зможуть українці уникнути мобілізації з подвійним громадянством

Читать на русском
Автор
858
"Велосипед не вигадували": Кулеба розповів, чи зможуть українці уникнути мобілізації з подвійним громадянством

У громадян України є обов’язки щодо захисту країни

Законопроєкт про множинне громадянство не передбачає можливості для військовозобов’язаних українців можливість виїхати з країни під час воєнного стану та не становить відстрочки від мобілізації.

Як розповів глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі марафону новин, у разі ухвалення законопроєкту у військовозобов’язаних не буде можливості скористатися цим, щоб виїхати за кордон.

Він зазначив, що питання про проходження служби країни прописані в Конституції і що громадяни України мають обов’язки її захищати.

"Ми ж не вигадали велосипед. Є інститути множинного громадянства в багатьох країнах, вони чітко регламентовані", — нагадав Кулеба.

При цьому говорячи про положення Конституції про єдине громадянство Кулеба зазначив, що там прописано неможливість існування громадянства окремих територіальних утворень в Україні.

"Тобто не можна бути громадянином Криму, громадянином Закарпаття, громадянином Полтавщини. Є одне цілісне поняття громадянина України. І ця норма не стосується інституту, який регулює множинне громадянство в контексті громадянства інших країн", — додав він.

Як писав "Телеграф", 22 січня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про інститут множинного громадянства, який дозволить ухвалити комплексні зміни до законодавства.