Чому поглиблюється криза в молочній галузі та чи злетять ціни в магазинах

Читать на русском
Автор
Молокопереробники продовжують все більше відчувати дефіцит сировини
Молокопереробники продовжують все більше відчувати дефіцит сировини. Фото Getty Images

Низка факторів тисне на молочне виробництво, Україна ризикує втратити внутрішній та зовнішній ринки

Українські молокопереробники продовжують все більше відчувати дефіцит сировини, а тим часом криза на внутрішньому молочному ринку продовжує загострюватися. Про це на "Телеграф" йдеться у статті: "Україна може лишитись без власного молока? Поки Кабмін і Рада гальмують, криза в молочній сфері поглиблюється".

За словами виконавчого директора Спілки молочних підприємств України Арсена Дідура, в середньому по галузі завантаженість молокопереробних підприємств становить лише 50-60%, що впливає на собівартість, конкурентноздатність та інше. Тому без державної підтримки галузі вітчизняні підприємства далі не зможуть ані модернізуватися, ані зберегти поголів'я.

"Якщо ми не будемо стимулювати виробництво молока і збільшення поголів'я через держпідтримку, то у нас постійно буде дефіцит. Відтак, зрозуміло, буде висока ціна на сировину. Зараз ми вже втрачаємо деякі зовнішні ринки через збільшення собівартості, а далі втрачатимемо і внутрішній ринок. Якщо сьогодні ми його суттєво вже втратили по сирах, то завтра будемо втрачати по творогах, по тій же молочній продукції", — наголосив Арсен Дідур.

Зазначимо, тим часом на тлі блокади західних українських кордонів кризові явища у молочному сегменті АПК продовжують поглиблюватися. Так, за офіційними даними Державної митної служби, у 2023 році Україна імпортувала 33,7 тис. тонн сирів. Це практично відповідає рівню 2022-го (-0,3%). Але в грошовому еквіваленті імпорт сирів сягнув $200,8 млн – на 10,2% більше, ніж позаминулого року.

Обсяг експорту українських сирів протягом 2023 року також незначно відхилився від показника попереднього року (-1,1%) і склав 8,9 тис. тонн. У грошовому ж еквіваленті він приніс $40 млн, що на 5,4% меньше, ніж у 2022-му.

Водночас, за приблизними оцінками Мінагрополітики, за 2023 рік поголів’я корів в Україні зменшилося ще на 4,6% до 1290 тис. голів. Це логічно позначилось на і загальному виробництві молока. Воно скоротилось ще на 3,3% до рівня близько 7412 тис. т.

Просідання виробництва за ланцюгом позначилось і на середніх цінах внутрішнього ринку на більшість молокопродуктів. Так, за минулий рік молокопродукти в середньому подорожчали приблизно на 7-10%, сири на 7%, а масло зросло в ціні майже на 40%.

При цьому згідно з планом роботи Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики на 8 лютого цього року заплановане виїзне комітетське слухання, ініційоване нардепом Андрієм Богданцем (фракція "Слуга Народу"), щодо стану і проблем молочного сектору країни. У кулуарах парламенту джерела "Телеграфу" повідомляють, що нардепи спробують подумати над механізмом, яким саме чином врятувати галузь на тлі тиску війни, спаду виробництва, росту імпорту "молочки" тощо. Та чи не підірвуть взагалі ці негативні тенденції продбезпеку України. Наразі поновлюються дискусії про державну підтримку молочників у 2025 році.

Як повідомлялось, на фоні війни найглибша продовольча криза в Україні — в молочній галузі. Не вистачає корів та якісного молока. Це провокує його здорожчання та зростання цін на готові молочні продукти. Ціни на молоко досягли європейського рівня і українські молочні підприємства втрачають переваги перед імпортом. Кількість закордонної "молочки" на полицях щороку збільшується. Зупинити ці негативні тренди може лише державне втручання.

Також "Телеграф" писав, що Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу в грудні минулого року. Для українських виробників та переробників молока це означає, що протягом декількох років вони зможуть мати доступ до одного з найбільших глобальних ринків світу.