Орбан готовий схвалити фінансову допомогу Україні, але назвав умову

Читать на русском
Автор
8819
Віктор Орбан
Віктор Орбан. Фото focus.ua

Він вимагає гарантій

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що готовий погодитись на макрофінансування України на саміті 1 лютого. Його умова — щоб сума затверджувалася щороку одноголосно.

"Але добре, Угорщина готова брати участь у рішенні двадцяти семи, якщо буде гарантовано, що ми щороку вирішуватимемо, чи посилатимемо ці гроші, чи ні", — сказав він в інтерв'ю французькому виданню Le Point.

Орбан наголосив, що хоче не виняткового права для Угорщини, а щоб допомогу затверджували щороку. І щоб рішення щоразу було ухвалено одноголосно.

Варто зазначити, що видання The Financial Times з посиланням на внутрішній документ ЄС, що потрапив у розпорядження журналістів, повідомило, що Європейський Союз повністю паралізує економіку Угорщини в тому випадку, якщо проросійськи налаштований прем’єр-міністр країни Віктор Орбан спробує на саміті 1 лютого знову заблокувати пакет допомоги для України. Відповідний план наразі розробляється керівними структурами ЄС.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у Європарламенті вирішили "поставити на місце" Орбана. Будапешт позбавлять права голосу, якщо він заблокує виділення 50 млрд євро для Києва.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль нещодавно сказав, що на саміті Євросоюзу 1 лютого 2024 року буде схвалено чотирирічну програму підтримки України на 50 млрд євро Ukraine Facility. Усі 27 країн-учасниць підтримують це рішення.