Хто випустив Арестовича? ЗМІ та ГУР сперечаються, підключилися і прикордонники

Читать на русском
Автор
2619
Він зараз у Нью-Йорку
Він зараз у Нью-Йорку. Фото president.gov.ua

Посадовці називають все фейками

ЗМІ відповіли на заперечення Головного управління розвідки Міноборони України щодо видачі листа для виїзду з країни ексраднику голови Офісу президента Олексію Арестовичу. Також опублікували дані бази перетину кордону політиком.

Як повідомляє NGL.media, Арестович принаймні двічі використовував листи ГУР для виїзду з країни.

"Інформація про перетин кордону та виїзд за межі України особи на ім’я Олексій Арестович 4 вересня 2023 року начебто на підставі листа від ГУР МО України, яку опублікувало NGL.media, не відповідає дійсності. Головне управління розвідки Міністерства оборони України не надавало вказаній особі ані листів, ані будь-яких інших документів для виїзду за кордон", — йдеться у заяві ГУР від 1 лютого.

Ця заява з’явилася через кілька годин після публікації NGL.media про обставини виїзду з країни Арестовича. При цьому, за два з половиною тижні до публікації, NGL.media офіційно звернулися до ГУР з проханням прокоментувати викладені у ній факти. Відповіді ЗМІ не отримали.

Разом з тим, за даними бази перетину кордону, Арестович нібито виїхав з України 4 вересня через пункт пропуску Краківець-Корчова саме на підставі листа ГУР.

Хоча офіційно ДПСУ відмовилась коментувати обставини виїзду Арестовича і надати копію листа, на підставі якого його випустили за кордон.

"Задля повноти інформації NGL.media вирішили опублікувати повний список перетинів державного кордону Олексієм Арестовичем у 2022-2023 роках, прибравши звідти чутливу, на нашу думку, інформацію. Ці дані свідчать, що Арестович принаймні двічі використав листи ГУР як підставу для виїзду", — пише ЗМІ.

Зазначається, що існує певна ймовірність, що лист може бути підробленим.

Своєю чергою, "Телеграф" отримав ексклюзивний коментар представника ГУР МО Андрія Юсова щодо ймовірної причетності розвідки до втечі Арестовича з країни.

"Головне управління розвідки не надавало жодних документів, які б могли бути підставою для перетину кордонів і виїзду даного громадянина (Олексія Арестовича. — Авт.) з України на згадане число. І оприлюднена інформація є фейком та містить всі ознаки цілеспрямованої, дезінформаційної та дискредитаційної кампанії проти Головного управління розвідки Міністерства оборони України та його керівництва", — заявив Юсов.

Він не уточнив при цьому однозначно, чи за таким вкиданням стоїть Росія чи її спецслужби.

"Ми не аналізуємо, хто за цим стоїть. Це предмет окремого розслідування і дослідження. Але констатуємо, що оприлюднена інформація навмисно поширена наступним чином, щоб ввести українське суспільство в оману", — додав Юсов.

Згодом заяву зробили і в ДПСУ. Речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі "Українській правді" сказав, що інформація про Арестовича, який начебто виїжджав з України завдяки листу від ГУР Міноборони, не відповідає дійсності "навіть попри поширення незрозумілих картинок, які видають за інформацію ДПСУ".

"Заходи прикордонного контролю під час пропуску громадян через кордон інспекторами Державної прикордонної служби України забезпечуються у відповідності до законодавства та норм перетину кордону. Хочу зазначити, що прикордонне відомство не розголошує інформації про перетин кордону громадянами. Однак зважаючи, що зараз шириться неправдива інформація, а видання, яке її поширило, посилається на джерела у прикордонній службі можу зазначити, що інформація про Олексія Арестовича, який начебто виїжджав з України завдяки листу від ГУР Міноборони, не відповідає дійсності", — сказав Демченко.

Раніше "Телеграф" писав, що за даними NGL.media, Арестович перетнув кордон із Польщею ще восени минулого року і близько пʼяти місяців не повертався в Україну. З початку повномасштабного вторгнення Арестович виїжджав за кордон ще сім разів на інших підставах – наприклад, на підставі рішень голови ДПСУ, як радник Офісу президента тощо.