Скандальний з'їзд регіоналів у Сіверськодонецьку: ЗМІ зʼясували, чому насправді закрили справи за сепаратизм

Читать на русском
Автор
1060
Мітинг на підтримку "Партії регіонів" у 2004 році
Мітинг на підтримку "Партії регіонів" у 2004 році. Фото Facebook

Чиновники закликали до створення "південно-східної республіки"

Журналісти програми "Схеми" розшукали архівні документи 2004-2006 років, за якими були закриті кримінальні справи щодо закликів до відокремлення південно-східних областей на з'їздах і позачергових сесіях облрад, що проходили в Сіверськодонецьку. Крім того, при вивченні публічних виступів цих осіб не було виявлено закликів до зміни кордонів України.

З матеріалів справи журналісти також дізналися, що Адміністрація президента, яку на той час очолював кум Путіна Віктор Медведчук, давала вказівки, серед іншого, щодо організації делегацій на зʼїзд. На цих зустрічах звучали заяви, які пізніше свідки не могли вже "згадати".

За даними цих же документів, СБУ порушила кримінальну справу одразу після проведення з’їзду у Сіверськодонецьку, на якому і пролунали заклики про створення "південно-східної республіки", та проведення засідань позачергових сесій Луганської, Харківської, Донецької та Одеської облрад. На більшості з цих сесій були створені виконавчі комітети, які мали б переобрати на місцях владу від Києва, а також окремо прийняти рішення Донецької облради про проведення референдуму про надання області статусу республіки в складі федерації.

На цій підставі СБУ порушила провадження за статтею "Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України". Це було під час президентських виборів 2004 року, коли ЦВК на чолі з Сергієм Кібаровим оголосила Віктора Януковича переможцем на тлі масових фальсифікацій і в Україні почалася Помаранчева революція.

Обвинувачення тоді отримали колишній голова Луганської облради Віктор Тихонов та очільник Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов. Рішення ґрунтувалось на першому висновку науково-правової експертизи, яку провели співробітники Національної академії наук України.

Віктор Тихонов
Євген Кушнарьов

Тоді було виявлено у їхніх виступах заклики, які "свідчать про наміри щодо зміни територіального устрою, меж території або державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією".

Той же Тихонов під час з’їзду говорив: "Настав час зрештою проявити силу волі і мужність, не допустити підштовхування опозицією країни до цивільного конфлікту, руйнування територіальної цілісності держави. А те, що така загроза реальна, свідчать вимоги, що звучать на мітингах і сесіях провести референдуми в областях, де розглянути питання переділу адміністративно-територіального устрою".

А з вуст Кушнарьова пролунало: "Не треба випробовувати наше терпіння, на будь-який випад є гідна відповідь аж до крайніх заходів, і я хочу нагадати гарячим головам під помаранчевими прапорами: від Харкова до Києва 480 км, а до кордону з Росією 40. Вставай країна величезна, вставай на смертний бій, з нашистською силою темною, з помаранчевою чумою".

Тодішні рішення облрад, на думку експертів, були такими, що загрожували територіальній цілісності країни.

Проте вже у вересні 2006-го Генпрокуратура закрила цю справу – на підставі додаткової науково-правової експертизи, про яку попросили слідчі.

Що ж насправді стало причиною закриття справи

Співробітники НАН вже не згадали в експертизі про рішення облрад, а знову оцінювали лише виступи посадовців. Цього разу вони дійшли висновку, що "в цілому характер виступів не містить закликів до виведення Харківської та Луганської областей з-під суверенітету України". З огляду на ці висновки слідчий Генеральної прокуратури закрив кримінальну справу "за відсутністю складу злочину".

У коментарі журналістам один з експертів пояснив: "Перші висновки були з відеоперегляду, а вже коли прийшли до безпосереднього офіційного рішення, там вже такого не було".

І додав: "Ну, ви ж розумієте, що на той час, після цього з'їзду, коли Ющенко прийшов до влади, йому треба було якимось чином шукати компроміс з регіонами, у тому числі з Донбасом, з півднем, з Кримом. Тому він так, мабуть… зверху вирішили на гальмах це все спустити".

Журналісти виявили, що закриття справи припало на підписання Універсалу національної єдності президента Віктора Ющенка – в тому числі з Януковичем, як лідером "Партії регіонів". Згодом Янукович вдруге став прем’єр-міністром України.

Слідчі також аналізували виступи голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюка, очільника Луганської ОДА Олександра Єфремова, міського голови Одеси Руслана Боделана, народної депутатки Раїси Богатирьової, голови Донецької облради Бориса Колеснікова. Вони виступали свідками на допиті і тоді складу злочину у їхніх діях слідчі не виявили.

Під час з’їзду Колесніков заявив: "Зараз ми вважаємо життєво необхідним усім обласним радам провести референдуми на своїх територіях… питання, яке треба винести на референдум – створення нової "української південно-східної держави" у формі федеративної республіки, в якому реально, а не декларативно будуть захищені інтереси права громадян та регіонів" (в оригіналі російською – ред.).

Але Віктор Шокін, який в той період був заступником генерального прокурора, коментуючи закриття справи, сказав: "Ну, справа у тому, що я … такого не пам’ятаю, чесно кажучи, взагалі такого я не пам’ятаю, щоб був такий випадок у мене".

Аналізуючи архіви, "Схеми" помітили, що в матеріалах справи також були документи, які свідчили про те, що вказівки на формування делегацій на з’їзд, в тому числі надходили з Адміністрації президента, яку очолював кум Путіна Віктор Медведчук. Наприклад, такі вказівки надходили до очільників Київської, Кіровоградської та Миколаївської областей.

Роль Медведчука визначають як провідну, адже він був центром отримання інформації та доповіді президенту.

"Схеми" направили до Віктора Ющенка прохання про коментар і чекають на відповідь.

У коментарі журналістам соратник Ющенка, колишній керівник його Секретаріату Олег Рибачук погодився з тим, що кримінальні справи щодо сепаратизму найімовірніше припинилися саме через підписання згаданого Універсалу національної єдності.

"Тоді йшлося про те, що потрібно знайти порозуміння, об’єднатися і зшити країну навколо єдиної України. І саме таким чином було досягнуто порозуміння щодо закриття цих справ", – сказав Рибачук.

З’їзд у Сіверськодонецьку називають "репетицією 2004-го року перед справжньою агресією Росії". На ньому тоді зібралось близько 4 тисяч депутатів усіх рівнів. Туди приїхав також тодішній мер Москви Юрій Лужков, а саму подію активно і однобоко висвітлювали російські ЗМІ.

"Частина еліти зі східної України, в першу чергу, з Донбасу і з Харківської області, скликала з’їзд, де намагалась проголосити окрему республіку. Це була спроба цієї еліти якось знайти свій простір, своє місце, в цьому просторі пригрозити, що, мовляв, якщо ви не підете з нами з якимось таким наміром – союзом, договорняками – ми від вас від’єднаємося. Наскільки це було їхнє власне рішення, а наскільки це були маніпуляції Москви – це окреме питання" – каже професор Українського католицького університету, історик Ярослав Грицак.

Раніше "Телеграф" писав, що журналіст Денис Казанський пояснив, як Революція Гідності запобігла захопленню України Росією.