Публікують фото та вимагають гроші: дітям в Україні загрожує нова небезпека

Читать на русском
Автор
1560
Кібербулінг в Україні
Кібербулінг в Україні. Фото Де мої діти

За видалення ганебних повідомлень зловмисники вимагають

В Україні під час моніторингу соцмереж та інтернету виявили новий вид кібербулінгу. Зокрема, Telegram-канали з фотографіями дітей, погрозами, образливими коментарями і навіть шантажем.

Про це повідомив омбудсмен України Дмитро Лубінець у своєму Telegram. Він вже звернувся до Міністерства освіти та правоохоронних органів.

За словами омбудсмена, новий вид кібербулінгу зафіксовано в Києві та Дніпрі, але є ймовірність існування каналів і в інших регіонах. У них зловмисники публікують фотографії дітей, закликають до фізичного та психологічного тиску, а адміністратор одного з каналів пропонує можливість видалення ганебних повідомлень. За це у дітей вимагають гроші.

"З метою захисту прав дітей звернувся: до Міносвіти з проханням провести інформаційно-роз'яснювальні кампанії для школярів щодо протидії булінгу та попередження будь-яким проявам насильства; до ГУНП у Дніпропетровській та Київській областях щодо вжиття заходів задля усунення загроз життю та здоров’ю дітей та їхній публічній безпеці", – зазначив Лубінець.

Також омбудсмен закликав батьків ставитися свідомо до загроз, що чатують на дітей в інтернет-просторі. Адже розвиток технологій породжує з-поміж іншого й таке явище, як кібербулінг — цькування, залякування та приниження з використанням цифрових технологій.

Він підкреслив, що подвійна небезпека кібербулінгу полягає в тому, що заклики що заклики фізичної розправи та образи, які дитина отримує в інтернеті, можуть стати реальністю.

Тому діти мають знати, як діяти у випадках, коли стали жертвою або свідком кібербулінгу. Зокрема: звернутися за допомогою до дорослих, яким довіряють; зберегти докази (скріншоти переписок, публікацій, фото).

Лубінець наголосив, що оскільки кібербулінг є формою насильства, батьки чи інші дорослі повинні повідомити правоохоронні органи.

"Діти мають почувати себе в безпеці — як в реальному житті, так і на просторах Інтернету", – резюмував омбудсмен.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що на Тернопільщині вітчим жорстоко побив дітей.