Україна відмовилася виключати "Райффайзен" зі списку спонсорів війни: що сказали німцям

Читать на русском
Автор
520
Raiffeisen Bank International
Raiffeisen Bank International

Влада країни направила австрійцям листа з вимогами

Україна не виключила австрійський Raiffeisen Bank International зі списку спонсорів війни. Найбільший західний банк, що працює на території Росії, закликали розірвати зв’язки з Москвою.

Наразі українські чиновники не впевнені, що Raiffeisen має намір припинити співпрацю з країною-агресором. Про це повідомляє Reuters.

Таку позицію Києва викладено у листі, адресованому австрійцям, з яким вдалося ознайомитися агенції.

Видання нагадує, що Raiffeisen мав намір відокремити свій російський бізнес минулого року. Але цього ще не сталося. Представник банку заявив, що у фінустанові не можуть назвати терміни виходу із РФ. І додали, що все залежить від ухвалення рішення у регулюючих органах.

Українська сторона надіслала листа на адресу Raiffeisen у лютому. Reuters пише, що в ньому українські чиновники заявили, що більша частина планів австрійського банку була розпливчастою та неповною. Терміни продажу російського бізнесу банку залишаються незрозумілими.

Як зазначає агенція, лист посилює напруженість у відносинах між Києвом та Австрією, політичні лідери якої також лобіюють виключення Raiffeisen зі списку. Раніше їм вдалося домовитися про тимчасове виключення.

Українські офіційні особи також висловили у листі своє занепокоєння з приводу програм Raiffeisen щодо полегшення кредитування російських солдатів, що, за твердженням банку, є обов’язковим згідно із законом у Росії.

Наприкінці листа йдеться, що "призупинений" статус банку залишиться чинним. Але Україна може зовсім видалити компанію із чорного списку, якщо отримає "позитивні новини".

Тимчасове призупинення статусу спонсора війни

У грудні 2023 року австрійським політикам вдалося досягти тимчасового вилучення банку з українського чорного списку.

Слід зазначити, що Австрія публічно підтримує Україну. Але кілька джерел, знайомих із планами уряду, заявили, що вони не хочуть повністю розривати багаторічні зв’язки з Росією. Австрійці сподіваються, що на якомусь етапі стосунки вдасться відновити.

Крім того, в Австрії вважають, що Raiffeisen було внесено до списку несправедливо. Адже інших банків, таких як італійський UniCredit, який, як і раніше, активний у Росії, у списку немає.

Нагадаємо, що на даний момент Raiffeisen — єдина австрійська компанія, яка визнана "міжнародними спонсорами війни" і фігурує у списку, складеному Національним агентством щодо запобігання корупції України.

Раніше "Телеграф" писав, що найбільшу мережу ресторанів швидкого харчування Subway в Україні було визнано спонсором війни. Понад 500 її ресторанів досі працюють на території країни-агресора, сплачуючи сотні тисяч доларів податків до бюджету РФ.