"Захист України" у школах хочуть викладати по-новому: що зміниться

Читать на русском
Автор
"Захист України" у школах хочуть викладати по-новому: що зміниться

Гроші на заплановані зміни вже є

В українських школах планують перезавантажити дисципліну "Захист України", щоб дати дітям не лише практичні навички, а й розуміння важливості громадянського обов’язку. Гроші на навчання фахівців та закупівлю необхідного обладнання вже є.

Дисципліна після перезавантаження буде модельною програмою за ключовими напрямами знань. Про це міністр науки та освіти Оксен Лісовий розповів в інтерв’ю NV.

Україна може перетворитися на одного з ключових у світі виробників інноваційної зброї

Що зміниться після перезавантаження дисципліни "Захист України"

"Це буде модельна програма за ключовими напрямами знань, які ми повинні дати дітям для захисту власної країни. Є кошти для навчання фахівців, які викладатимуть цю дисципліну, та закупівлю необхідного обладнання", — сказав Лісовий.

Школярі на уроках отримуватимуть важливі практичні навички. Наприклад, зі стрілецької підготовки, надання домомедичної допомоги та управління безпілотними літальними апаратами (БПЛА).

Головне завдання перезавантаження — дати учням розуміння, навіщо потрібно захищати Україну, що таке громадянський обов’язок. На думку Лісового, наразі це проблема. Її можна побачити у ситуації з мобілізацією, адже деяка частина українців не розуміє, що таке громадянський обов’язок і в чому він полягає.

Міністр наголосив, що цю проблему слід вирішувати. Зокрема шляхом перезавантаження шкільного предмета "Захист України".

Раніше Оксен Лісовий розповів, що у 2024 році абітурієнти складатимуть на одну дисципліну більше у Національному мультипредметному тесті (НМТ). Додасться історія України. Раніше випускники шкіл складали лише українську мову, математику та предмет на вибір.

Міністр пояснив, із чим пов’язана зміна. За його словами, кожен має знати історію своєї країни. Тому додавання цього предмета до НМТ ― правильний вибір.

Раніше "Телеграф" повідомляв про реформу вищої освіти в Україні. Про неї на початку січня заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Її збираються запустити вже у 2024 році.