Нардепа-"слугу" чекає суд: НАБУ розкрило схему з державною землею

Читать на русском
Автор
1571
Незаконно отримані гроші
Незаконно отримані гроші. Фото Відкриті джерела

1 гектар землі коштував 130 доларів США

На лаву підсудних відправили чинного народного депутата України та його спільника. Їх НАБУ і САП викрили на одержанні неправомірної вигоди у сумі 85 тис. дол. США.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). За даними слідства, нардеп запропонував підприємцю отримати під обробку землю, яка перебувала у постійному користуванні держпідприємства академії.

Злодієм виявився голова Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України. Задля реалізації незаконної схеми він підбурив спільника до підкупу службових осіб НААНУ та місцевого топпосадовця.

НАБУ не називає імені нардепа, але з контексту повідомлення ясно, що йдеться, очевидно, про народного депутата від "Слуги народу" Анатолія Гунька. Його було затримано ще у серпні минулого року.

"За кожен гектар землі та неперешкоджання своїй діяльності аграрій мав надати 130 доларів США неправомірної вигоди", — пише НАБУ.

У схемі було залучено земельну ділянку площею 1700 га одного з державних підприємств. Сума неправомірної вигоди становила 221 тис. дол. США. З них 85 тис. дол. США підприємець мав передати авансом до початку обробки.

Нардепа і двох його спільників викрили "на гарячому" під час передачі коштів. Того ж дня йому повідомили про підозру.

Відомо, що один зі спільників перебуває у розшуку.

НАБУ зауважило, що розслідування вказаних фактів розпочато за заявою підприємця.

Раніше "Телеграф" писав, що НАБУ розкрило деталі схем у закупівлях для Міноборони. На ходові товари встановлювалися великі націнки.